ANNAS ROM GUIDE
Edicola med Madonna de Monte Grappa på muren til Palazzo del Grillo

På hjørnet af Palazzo del Grillo, på den del af palæet der vender ud mod Trajan's Marked, sidder dette Madonna-billede under et lille teglstenstag båret af en marmorbue.

Statuen af Jomfru Maria med Jesus-Barnet er ifølge indskrifstavlen nedenunder en Madonna di Monte Grappa, den højtelskede Madonnastatue, som Patriarchen i Veneto, den senere Pave Pius X, i 1900-1901 lod opstille på toppen af bjerget Grappa (Monte Grappa) i nærheden af byen Bassano del Grappa i Norditalien.

Som den oprindelige Madonnina del Grappa, en bronzestatue af en stående Jomfru Maria med Barnet siddende på sin venstre arm i færd med at velsigne beskueeren, er sten- eller stuk-statuen på Palazzo del Grillo iført et snævert gevandt, som falder i bløde folder fra livet, og hun bærer Barnet på sin venstre arm, hvorfra det tilsyneladende nysgerrigt kigger ned på den travle myretue adskillige meter nede. Statuen er nemlig opsat på en konsol i 4. sals højde på hushjørnet.

Den svungne konsol bærer en lille lygte og nedenunder er der opsat en mindetavle, der bæres af et englehoved med to vinger.

Palazzo del Grillo ejes idag af familien di Robilant og det er et af denne families medlemmer, der mindes i indskriften: Grev Mario Nicolis di Robilant (1855-1943), som var General under Første Verdenskrig og i 1918 anførte den "4. Armata", der i efteråret kæmpede mod østrigerne på Monte Grappa. Italienerne endte som sejrherrer, men talrige soldater måtte lade livet og til ære for dem opførte den Italienske Stat efter krigen et stort gravmæle, et såkaldt Ossarium, eller på italiensk: monumento-ossario. Øverst oppe på det kolossale mindesmærke, ligger et lille cirkelrundt kapel i rosa sten, hvori den elskede Madonnina del Grappa har plads og hertil valfarter store menneskemængder hvert år den 4. august for at tilbede Madonna og for at mindes de mange ofre for de to verdenskrige.

Den oprindelige statue af Madonna del Grappa blev ramt af en østrigsk granat i 1918, men repareret og genopstillet. Siden da har hun også haft rollen som beskytter af den 4. armé, som jo netop Mario di Robilant var anfører for i en periode. Det er derfor ikke så underligt, at familien har valgt at vie deres "husalter" til netop denne Madonna-skikkelse.

Edicola med Madonna de Monte Grappa. cop.Leif Larsson
Edicola med Madonna de Monte Grappa. cop.Leif Larsson
Edicola med Madonna de Monte Grappa. cop.Leif Larsson

To fotografier, som viser, hvorledes Edicola med Madonna de Monte Grappa er placeret på hjørnet af Palazzo del Grillo med det bagvedliggende Torre del Grillo. Til højre anes bag muren Via di Campo Carleo og bagest Casa dei Cavalieri di Rodi. I forgrrunden ruiner fra Trajan's Markedskompleks.


Madonna typer
Edicole sacre
Fotos fra gaden
Kort over området
Bøger/links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson (tekst) og Leif Larsson (fotografier) - siden er oprettet d. 16.3.2008