ANNAS ROM GUIDE
Horrea tilhørende Lucius Naevius Clemens

Nedenfor Villa Aldobrandini kan man ved Via Mazzarino se ruinerne af en antik bygning i flere etager. Den er udført i teglsten i slutningen af det 1.århundrede efter Kristus og har efterfølgende restaureringer fra det 2. og 3.århundrede. Disse ruiner identificeres af nogle forskere som rester af de (korn)magasiner og lagerhuse, som Lucius Naevius Clemens (på italiensk: Lucio Nevio Clemente) ejede på dette sted.

Da Villa Aldobrandini i 1929 var blevet købt af Den Italienske Stat og parken skulle åbnes for offentligheden, blev der i 1930 bygget en momumentalindgang hertil i Via Mazzarino med 2 ramper med trapper, indsat mellem ruinerne.


Via Mazzarino med ruinerne af L.Naevius Clemens' Horrea

Magasinbygningerne var altså i brug i det 1., 2. og 3.århundrede efter Kristus, men i det 4.århundrede blev de fyldt op med jord og benyttet som fundament til Kejser Constantin's store, pragtfulde Termeanlæg, der strakte sig oppe fra Quirinalhøjen og helt ned til Via Nazionale og Via Panisperna ved Largo Magnanapoli. Højdeforskellene i området var imidlertid så store, at de bygninger, der opkøbtes til byggegrunden, måtte opfyldes og ovenpå måtte der bygges nogle store terrasser, hvorpå Termebygningerne kunne rejses.

Lucius Naevius Clemens' Horrea var ikke de eneste bygninger, som blev fjernet for at Termerne kunne bygges, også et andet marked eller "varehus", "Cella Nigriniana" og mange gamle slægtsejendomme, blev ifølge Carl Ankerfeldt eksproprieret til byggeriet.


Litteratur om Lucius Naevius Clemens' Horrea:
Ankerfeldt, Carl: Vandringer i det antikke Rom. Schultz, 1976.
- side 167-168.
Le 100 meraviglie di Roma. Newton Compton editori, 1991. Nr.37.
- side 442.
Staccioli, Romolo A.: Guida di Roma Antica. Biblioteca Universale Rizzoli (BUR). 8.ed., 2000.
- side 179.

Fotos fra området
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 13.3.2004