ANNAS ROM GUIDE
San Lorenzo in Biberatica

I det 12.århundrede - og måske tidligere end det - opstod der en lille kirke, viet til San Lorenzo, ved gaden Via Biberatica, hvorfra den fik sit navn: San Lorenzo in Biberatica.

Datidens Via Biberatica svarede på dette stykke til nutidens nord-sydgående del af Via IV Novembre og af Bufalini's Romkort fra 1551 fremgår det, at Kirken lå lidt nord for datidens Torre dei Molara, nutidens Torre dei Colonnesi, som ligger på hjørnet af Via delle Tre Cannelle.

Via Biberatica var noget smallere end den moderne gade og en del af de bygninger, som tidligere lå langs den gamle gade, findes ikke mere. Således også San Lorenzo in Biberatica, der lå omkring der sted, hvor Via del Carmine munder ud i Via IV Novembre, måske der hvor Hotel Pace Helvezia ligger idag, eller lidt østligere, hvor Palazzo Campanari og Palazzo INAIL senere blev bygget.

Kirken var ikke ret stor, tilsyneladende kun med ét skib og en lille apsis, der vendte ud mod Via Biberatica, mens dens højre sidemur lå ud til en lille gade (måske nutidens Via del Carmine) og facaden ud mod en lille plads, hvorfra der sikkert mod nordvest var udsigt til området omkring Kirken Santi Apostoli.

Første gang vi hører om Kirken er i "Liber Censuum" fra 1192 og senere nævnes den i forskellige kirkekataloger fra 1302, ca.1425, 1492 og 1550, hvor den kaldes "S. Laurentioli prope Forum Traiani regione Montium".

På et eller andet tidspunkt i de næstfølgende år blev Kirken imidlertid ikke længere brugt og til sidst revet ned. Lombardi mener, at dette måske skete i forbindelse med Colonna-familiens byggeri i kvarteret og anlægget af den lille vestgående gade Vicolo dei Colonnesi.


Litteratur om San Lorenzo in Biberatica:
Armellini, Mariano: La chiese di Roma dal secolo IV al XIX. Tipografia Vaticana, 1891.
- side 262.
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 174.
Hülsen, Christian: Le chiese di Roma nel Medio Evo. Firenze, Olschki, 1927.
- side 282.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.22.
Lombardi, Ferruccio: Roma - le chiese scomparse. Fratelli Palombi Editori, 2.ed. 1998.
- side 121.

Fotos fra området
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 13.1.2008