ANNAS ROM GUIDE
Fancelli-Familien

Fancelli-familien var en stor slægt, der stammede fra Settignano ved Firenze og talte mange stenhuggere, billedhuggere og stukkatører.

Af familiens medlemmer kender vi blandt andre:

En Domenico Fancelli nævnes som arbejdende som stenhugger i 1542 i Kirken San Pietro in Vincoli i Rom sammen med en Matteo Cioli, måske billedhuggeren Matteo di Jacopino Ciolli fra Settignano. Denne Domenico Fancelli må ikke forveksles med Domenico di Alessandro Fancelli, der især arbejdede i Spanien og døde i 1519.

Stenhuggeren Francesco Fancelli, der i juni 1605 arbejdede i Firenze, virkede også i Rom ved byggeriet af Peterskirken. Han var også medlem af kunstneres sammenslutning Accademia di San Luca.

En billedhugger, der i Rom kaldtes Giovanni fiorentino (Giovanni fra Firenze). Han døde i December 1614.

Den romerske gren af familien:

Carlo Fancelli, kaldet Carlo I Fancelli, var født omkring 1566 og virkede i Rom fra et tidspunkt før 1607. Her arbejdede han blandt andet i Vatikanet og i forskellige kirker. I perioden 1627-1635 arbejdede han sammen med Battista Castelli i Quirinalet og i Kirken Sant'Anastasia. Carlo I blev fader til sønnerne Antonio, Giacomo Antonio, Cosimo og Francesco Fancelli, der alle blev billedhuggere. Carlo I Fancelli døde den 7. Oktober 1640.

----------------- Carlo I's sønner:

Antonio Fancelli, ældste søn af Carlo I Fancelli og broder til billedhuggerne Giacomo Antonio, Cosimo og Francesco Fancelli, var født i 1606 og kom til at arbejde som billedhugger i Siena. Han døde allerede i 1646.

Giacomo Antonio Fancelli, næstældste søn af Carlo I Fancelli og broder til billedhuggerne Antonio, Cosimo og Francesco Fancelli, var født i 1619 i Rom, hvor han også kom til at leve og arbejde som elev af Gianlorenzo Bernini og senere som dennes medhjælper. Han døde i 1671. - Læs mere om Giacomo Antonio Fancelli her!

Cosimo Fancelli, næstyngste søn af Carlo I Fancelli og broder til billedhuggerne Antonio, Giacomo Antonio (der kun var et år ældre) og Francesco Fancelli, var født i 1620 i Rom og blev i starten uddannet hos Gianlorenzo Bernini, men efter Pietro da Cortona's tilbagekomst til Rom kom Cosimo til at arbejde for denne som billedhugger og stukkatør. Cosimo Fancelli døde i Rom i 1688. - Læs mere om Cosimo Fancelli her!

Francesco Fancelli, yngste søn af Carlo I Fancelli og broder til billedhuggerne Antonio, Giacomo Antonio og Cosimo Fancelli, var født i 1624 og kom først og fremmest til at arbejde i Rom under Borghese-familien, men også ved andre byggerier i Rom og for Borghese-familien også udenfor Rom. Han blev i 1658 fader til sønnen Giacomo og derpå i 1661 til sønnen Carlo, kaldet Carlo II Fancelli. Francesco Fancelli døde i 1681. - Læs mere om Francesco Fancelli her!

------------------ Francesco's sønner og sønnesønner:

Giacomo Fancelli, søn af billedhuggeren Francesco Fancelli og broder til Carlo II Fancelli, var født den 25. Juli 1658 og blev fader til sønnen Francesco Fancelli. Giacomo døde den 25. November 1738.

----- Francesco Fancelli, søn af Giacomo Fancelli, var født omkring 1691 og døde den 19. September 1750.

Carlo Fancelli, kaldet Carlo II Fancelli, søn af billedhuggeren Francesco Fancelli og broder til Giacomo Fancelli, var født i 1661 og blev fader til sønnen Carlo III Francelli. Carlo II døde den 19. April 1698.

----- Carlo Fancelli, kaldet Carlo III Fancelli var søn af Carlo II Fancelli. Datoer for hans fødsel og død kendes ikke.

De øvrige medlemmer af den store familie holdt sig mest til deres hjemegn eller andre områder i Norditalien. Dog har maleren Tomaso Fancelli fra Prato været i Rom, hvor han blev medlem af Accademia di San Luca. Han levede i slutningen af 1400-tallet og begyndelsen af 1500-tallet.

 

 

 


Litteratur om Fancelli-familien:
Allgemeines Lexikon der bildenden Künstler von der Antike bis zur gegenwart. Begründet von Ulrich Thieme und Felix Becker. Leipzig, Seemann, 1907-1950.
Info.roma: Cosimo Fancelli.
Wikipedia: Cosimo Fancelli (engelsk tekst).
Info.roma: Francesco Fancelli.
Info.roma: Jacopo Antonio Fancelli.
Wikipedia: Giacomo Antonio Fancelli (engelsk tekst).
Wikipedia: Giacomo Antonio Fancelli (svensk tekst).

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 19.9.2010 og sidst opdateret d. 23.9.2010