ANNAS ROM GUIDE
Santa Pudenziana - helgeninde

1. eller 2.århundrede efter Kristus

Pudenziana var ifølge traditionen datter af den romerske senator Pudens, der levede i det 1.århundrede efter Kristus. Han var kristen og det fortælles, at Sankt Peter (San Pietro) boede en tid i hans hus ved gaden Vicus Patricius mellem højene Viminal og Esquilin. Man sætter traditionelt årstallet for Peters ankomst til Rom til 42 og han skal have lidt martyrdøden i år 67.

Pudens er en historisk person, men Pudenziana har måske slet ikke eksisteret! Måske er legenden om hende blevet til ud fra kirkenavnet "Ecclesia Pudentiana", som betyder "Pudens' Kirke" og betegnede den huskirke, som opstod i Pudens' hus, hvor de kristne mødtes for at høre Peter fortælle. Senere opfattede man navnet som et latinsk kvindenavn, der blev til det italienske Pudenziana og man begyndte at spinde legender om denne kvinde, der havde givet navn til denne gamle kirke, der stadig ligger ved Via Urbana og kaldes "Santa Pudenziana".

Legenden om Santa Pudenziana er ret sen, den kendes først fra det 6. og 7.århundrede og fortæller om Pudentiana/Potentiana, som var datter af Pudens. Hun havde to brødre, Timotheus og Novatus, og en søster ved navn Praxedes og begge søstre led martyrdøden. Legenden fortæller om den 16-årige Pudentiana, som sammen med sin søster opsamlede blodet fra de henrettede kristne martyrer i en brønd. I den nærliggende Kirke Santa Prassede er der i gulvet en rund skive i porfyr, som skulle dække over det sted, hvor brønden lå. For deres barmhjertighedsgerning blev de to søstre selv ofre for martyriet og det fortælles, at de derefter blev begravet ved siden af deres fader i Priscilla's Katakomber, måske i familiegravstedet derude.

Først døde Pudentiana og ikke længe efter døde også Novatus, som efterlod sine ejendele til sine søskende Praxedes og Timotheus. Praxedes fik nu Timotheus' accept til at overlade ejendommen ved Vicus Patricius til Pave Pius I (140-154?), der heri lod indrette en kirke, som de viede til den afdøde Pudentiana (Kirken Santa Pudenziana i Via Urbana).

I 817 lod Pave Paschalis I en mængde martyrknogler føre fra katakomberne, der på den tid henlå i øde og forladte områder, udsatte for plyndringer og hærværk, og ind til kirkerne tættere på byen indefor bymurene. Santa Pudenziana's knogler blev nu anbragt i Kirken Santa Pudenziana. De hviler idag under Kirkens højalter.

Santa Pudenziana fejres den 19. Maj.

Litteratur og links om Santa Pudenziana:
Lanciani, Rodolfo Amedeo: Roma pagana e cristiana. Newton & Compton Editori, 2004.
- side 12ff., 101ff, 254.
Merola, Stefano: La Basilica di Santa Pudenziana. Rettoria di Santa Pudenziana.
- s.1f.
Catholic Encyclopedia: Praexedes and Pudentia.
Santi e Beati: Santa Pudenziana di Roma.


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d.25.1.2005 og sidst opdateret d.3.2.2005