ANNAS ROM GUIDE
Novatus
Novatus var ifølge legenden søn af den kristne senator Pudens af den adelige familie Acilii Glabriones, som levede i det første århundrede efter Kristus, ejede et hus ved Vicus Patricius mellem Collis Viminalis og Mons Cispius og i dette for en tid husede Sankt Peter under dennes ophold i Rom.

Novatus havde - stadig ifølge legenden - en broder, Timotheus, og to søstre Praxedis og Potentiana (Pudentiana).

I slutningen af det 2.århundrede fortælles det, at Novatus sammen med broderen lod indrette et privat badeanlæg i en bygning i tilknytning til sit barndomshjem og dette anlæg kaldtes derefter Thermae Novatianae (eller Novatii) eller Thermae Timotheanae. I dette indrettes senere den første kirke, "Titulus Pudentis", som senere blev til Kirken Santa Pudenziana.

Man har rent faktisk fundet rester af dette badeanlæg under Kirken, ligesom der er fundet rester af et antikt romersk hus. Og familien Acilii Glabriones, samt senatoren Pudens og dennes forbindelse med San Pietro er også dokumenteret. Mere usikker er Novatus' eksistens. Nogle mener, at navnet Thermae Novatianae istedet hentyder til, at Modpave Novatian (251-258?) og hans tilhængere mødtes i dette anlæg og det tilknyttede kapel.

Litteratur om Novatus:
Merola, Stefano: La Basilica di Santa Pudenziana. Rettoria di Santa Pudenziana.
- s.1f.
Staccioli, Romolo A.: Guida di Roma Antica. Biblioteca Universale Rizzoli (BUR). 8.ed., 2000.
- side 205.
Santi e Beati: Santa Pudenziana di Roma.


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Bøger/links om Rom
Fotogalleri
Bykort
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d.30.1.2005 og sidst opdateret d.3.2.2005