ANNAS ROM GUIDE
Francesco da Castello - belgisk maler

ca.1540/41-ca.1615/1621


Francesco da Castello kaldtes han i Italien, men hans rigtige navn var Frans Van De Kasteele og han var født i Holland, i Bruxelles, omkring 1540/1541.

Francesco da Castello virkede som maler og var især kendt for sine miniaturemalerier, men udførte også værker af normal størrelse. Han rejste ifølge Baglione til Rom, mens Gregor XIII var Pave i årene 1572-1585, og her slog han sig ned i Via de' Pontefici, blev gift med en romerinde, Diana Georgi, og fik børn, i 1588 sønnen Michele, som ligeledes blev miniaturemaler i Rom, og i 1595 sønnen Stefano, som blev døbt i Kirken San Lorenzo in Lucina.

I disse år skal Francesco have udført flere værker i Rom, et maleri af Maria's Himmelfart til Kirken San Giacomo degli Spagnuoli, et maleri til Kirken San Rocco med motivet Madonna med helgenerne Nicola og Giuliano, et maleri til Ciriaco Mattei til ophængning i hans palæ, motiv: Santa Lucia, men alle disse værker er senere gået tabt.

Det er dog stadig muligt at se et maleri af Castello i Rom, nemlig i Kirken San Silvestro al Quirinale, i den lange korridor, der løber langs Kirkens højre side, hvor der tidligere lå en del af Klostergården. Her hænger der på væggen mellem vinduerne en "Adorazione dei Magi" ("Kongernes tilbedelse"), som tilskrives Francesco da Castello og menes udført omkring 1600.

i Klosteret til Kirken Santa Caterina da Siena a Magnanapoli findes en fresko med Santa Caterina's Død, som man i 1978 mente at kunne tilskrive Francesco da Castello.

Ellers udgjorde Castello's værker mest miniaturemalerier, som var meget efterpurgte i tiden, men mange af disse er siden blevet tilskrevet andre kunstnere. Nylige studier af Elena De Laurentiis har imidlertid klarlagt nogle af ophavsforholdene. Flere af disse værker befinder sig andre steder i Italien og i Spanien.

Francesco da Castello døde i Rom på et tidspunkt efter 1615, nogle kilder siger i 1621.Litteratur om Francesco da Castello:
Allgemeines Lexikon der bildenden Künstler von der Antike bis zur gegenwart. Begründet von Ulrich Thieme und Felix Becker. Leipzig, Seemann, 1907-1950.
Google bøger: Flemish masters and the other Artists. L'Erma di Bretschneider, 2008.
Romeguide.it: Fiamminghi e altri Maestri.


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 14.7.2009 og sidst opdateret d. 8.8.2009