ANNAS ROM GUIDE
Annona Olearia

Til venstre for indgangen til Kirken Santa Maria degli AngeliPiazza della Repubblica ses en høj hvid marmorfacade med en stor indgangsport, det er den gamle indgang til Pavernes oliemagasin: Annona Olearia.

I Pavestaten var det Pavernes ansvar at sørge for at levnedsmiddelforsyningerne fungerede og således at holde hungersnød - med deraf følgende prisstigninger og folkelige optøjer - fra døren. Ansvaret lagdes på Prefettura dell'Annona, der sørgede for at indkøbe og opbevare de store kornmængder, der var nødvendige at have i reserve, i forskellige store magasiner på Esquilinhøjen og olien samledes således i magasinet Annona Olearia, der ligesom de andre magasiner indrettedes i de gamle Diocletian's Termer.

Annona Olearia lå her mellem Kirken Santa Maria degli Angeli og kornmagsinet "Il Granaio Gregoriano". For at indrette magasinet gennembrød man muren til Termernes "caldarium" på stykket mellem rummets nordlige apsis, hvori kirkens indgang ligger, og den mindre nordvestlige apsis, som kan ses ved hjørnet af den følgende bygning, der nu huser "Facoltà di Magistero".

Den store træport er indrammet af en kant af store aftegnede stenblokke og foroven er der et løvehovede med to olivengrene under en indskriftsplade. Herover ligger en tværbjælke og over denne er der - delvist foran det følgende vindue - opsat Pavens våbenskjold hvilende på 2 overflødighedshorn og omgivet af blomsterranker.

Annona Olearia blev indrettet under Pave Clemens XIII (1758-1789) og mindeindskriften over porten lyder "Providentia Optimi Principis - Clementis XIII Pont Max - Puteis ad Conservationem Olei et Fossis - Annonam Oleariam Constituit - Anno MDCCLXIIII Pont VII.

Indenfor porten er der en smal gård og for enden af denne ligger indgangen til "Società di Mutuo Soccorso Garibaldino", som idag benytter lokalerne.


Litteratur om Annona Olearia:
Harder, Thomas og Hans Scheving: Rom. Gyldendals Bogklubber, 1990.
- side 265.
La Grande Guida dei rioni di Roma. 2.edizione. Newton Compton editori, 2001.
- side 1086
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- . Rione I, Monti, Rione XV, Esquilino, Rione XVIII Castro Pretorio.
- side 53.

Fotos fra Annona Olearia
Kort over området
Spise og bo i området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er sidst opdateret d.21.3.2003