ANNAS ROM GUIDE

Fontana delle Tartarughe

= Skildpaddeforntænen på Piazza Mattei

Se nr. 126 på Kort over den østlige del af Campo de' Fiori-Turen

Midt på den lille Piazza Mattei står en smuk fontæne med en meget fantasifuld og speciel udforming og med en sjov anekdote tilknyttet.

Den er tegnet af Giacomo della Porta og udført af den florentinske billedhugger Taddeo Landini i 1585.

Allerede i 1581 havde Roms Kommune aftalt med della Porta, at han skulle tegne en fontæne til den lille plads, der skulle forsynes med drikkevand fra akvædukten Acqua Vergine. Bronzefigurerne, som tilføjedes i 1589, kom Landini imidlertid til at stå for.

Disse består af 4 ynglinge, som sidder på fontænens midterstykke, mens de holder balancen med den ene fod på hovedet af en vandspyende delfin, som de fastholder i halen med den ene hånd. Den anden arm slynger de graciøst over hovedet for at hjælpe en lille skildpadde op over den øverste bassinkant. Oprindeligt var det meningen, at der heroppe også skulle have været 4 delfiner, men disse havnede et andet sted.

Piazza Mattei. - cop. Leif Larsson
Piazza Mattei. - cop. Leif Larsson
Fontana delle Tartarughe, Piazza Mattei. cop. Leif Larsson

Fontana delle Tartarughe, Piazza Mattei. cop. Leif Larsson .......... Fontana delle Tartarughe, Piazza Mattei. cop. Leif Larsson

Fontana delle Tartarughe, Piazza Mattei. cop. Leif Larsson
Detaljer af Fontana delle Tartarughe - cop. Leif Larsson

Alle disse figurer er som nævnt i bronze, mens selve fontænebassinerne er i forskellige marmorsorter:

Konkylierne, hvori delfinerne spyer vand, er hugget i marmortyperne "africano" og "portasanta", mens det øverste kar er i stenarten "bigio africano". Heroppe er der i kanten 4 små englehoveder, hvorfra vandet også risler ned i det større, flade bassin, som er omgivet af en balustrade af små stensøjler og støbejern.

På fontænens base er der mellem konkylierne 4 mindre ovale plader med en indskrift til minde om en restaurering i 1658: "Alexander VII - Anno pontif(icatus) IV - restauravit - ornavitque" : "Pave Alexander VII lod (fontænen) restaurere og udsmykke i det 4. år af sit pontifikat". Det var under denne restaurering, som Gianlorenzo Bernini stod for, at de små skildpadder, som muligvis også er hans værk, blev tilføjet. De oprindelige delfiner blev først flyttet til fontænen på Piazza della Chiesa Nuova, men senere fjernet igen. De var tilsyneladende ikke så vellykkede.

Skildpadderne er desværre mange gange blevet stjålet, men heldigvis altid fundet igen og sat tilbage. Det vil sige: originalerne blev på et tidspunkt anbragt i Musei Capitolini, mens kopier indtog disses plads Dog blev vist nok ikke engang disse fundet efter det sidste tyveri i 1981.

Fontænen er blevet restaureret flere gange i løbet af århundrederne.

Før denne fontæne blev bygget, stod der på pladsen et vandtrug til heste. Karret stammede muligvis fra det antikke søjlegangsanlæg Porticus Philippi, som stod her mellem Via della Reginella og Via di Sant'Angelo in Pescheria, afgrænset af Via dei Funari og Via del Portico d'Ottavia.

Egentlig var det meningen, at den nye fontæne skulle stå nede på den nærliggende Piazza Giudea, men det lykkedes Muzio Mattei, hvis palæ ligger ud til Piazza Mattei, at få ændret denne beslutning, så den nye fontæne kom til at smykke udsigten fra hans egen bolig.

Denne omstændighed har ført til den anekdote, som lokalbefolkningen begyndte at berette om fontænens tilblivelse: En ung mand af Mattei-slægten var en uforbederlig spillefugl og mistede engang næsten hele sin formue. Da hans kommende svigerfader hørte dette, truede han med at forbyde sin datter at ægte den unge greve. Denne var dog ikke rådvild og beordrede sine tjenere til i løbet af natten at opføre en fontæne på Pladsen. Da hans forlovede og hendes fader næste dag kom til Palazzo Mattei, åbnede greven et vindue ud mod Pladsen og stor var de besøgendes forundring, da der foran dem stod en nyopført fontæne. Overfor dette bevis på magt og initiativ måtte svigerfaderen give sig og de to unge blev gift. Men dette særlige vindue, hvorfra de havde skuet "underet", lod den unge greve mure til - og således kan det stadig ses på Palazzo Mattei til højre for hovedindgangen.

Piazza Mattei. - cop. Leif Larsson

Piazza Mattei. - cop. Leif Larsson

Piazza Mattei. - cop. Leif Larsson
Fontænene på Piazza Mattei. - cop. Leif Larsson

Litteratur om Fontana delle Tartarughe:
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 571.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione XI S.Angelo - 4. edizione riveduta e ampliata / a cura di Carlo Pietrangeli. - 1984. ------- side 10, 56, 58, 60, 64.
Harder, Thomas og Hans Scheving: Rom. Gyldendals Bogklubber, 1990. - Ny udgave, Samleren, 2000.
- side 138-139.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21 (før de nyeste fund).
Morton, H.V.: Roms fontæner. Nyt Nordisk Forlag, 1973.
- side 99-108, 241.
Olsen, Ole Askov: Rom - pladsernes by. Thaning & Appel, 1996.
- side 110-113.
Pocino, Willy: Le fontane di Roma. Newton & Compton editori, 1996..
- side 209.
Politikens kulturguide - Rom. Politikens Forlag, 2000.
- side 253-254.
Pulvers, Marvin: Roman Fountains : 2000 Fountains in Rome : a complete Collection. Roma, "L'Erma" di Bretschneider, 2002.
- side 492.
Secret Rome / Ginevra Lovatelli, Adriano Morabito, Marco Gradozzi ... (et al.). - 4. edition. - Versailles : JonGlez, 2014. (Local Guides by Local People).
- side 141.
Info.roma.it: Piazza Mattei, Roma.
Info.roma.it: Giovan Battista Falda (1669): Fontana su la piazza de SS Mattei.
Info.roma.it: Giuseppe Vasi (1761): Palazzo Mattei.
Roma segreta: Piazza Mattei.
Info.roma.it: Fontana delle Tartarughe.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 23.7.2015 og sidst opdateret d. 25.7.2015