ANNAS ROM GUIDE
San Giacomo al Colosseo

Lå - i hvert fald fra 1500-tallet - ovenpå ruinerne af den gamle gladiatorkaserne Ludus Magnus bagved Colosseo, hvor gaderne Via Labicana og Via di San Giovanni in Laterano mødes.

Kirken var i sin tid meget kendt, fordi det var herfra at man aftenen før festen for Maria's Himmelfart ("L'Assunta") startede en procession med et billede af Jesus, "La Processione dell'Immagine del Salvatore", der blev båret op til San Giovanni in Laterano, indtil Pave Pius V (1566-1572) forbød det, fordi der altid opstod en del alvorlige tumulter undervejs.

Det billede, der blev båret rundt, var det "Immagine Achiropita" som idag findes i San Giovanni in Laterano og hvorom det fortælles at det ikke er malet af menneskelige hænder ("achiro" betyder "uden hænder"), men det blev påbegyndt af San Luca og færdiggjort af engle.

Der hvor et sådant billede opbevaredes var der også tradition for barmhjertighed og hjælpsomhed og til San Giacomo var tilsyneladende knyttet et hospital og et hjem for enlige kvinder. Dette arbejde blev i 1825 genoptaget af nonnerne "Le Monache Lauretane", som byggede kirken Santa Maria delle Lauretane sammen med et tilstødende kloster på dette sted i 1825.

Da var den gamle San Giacomo-kirke imidlertid allerede blevet nedrevet, efter i et stykke tid ikke at have fungeret som kirke længere. Men indtil da lå den ud til en lille plads med navnet Piazza San Giacomo, der gik helt ned til Via dei Santi Quattro. Den var udsmykket med en mængde billeder, blandt andet af processionen, og i apsis var der en Madonna mellem engle, der måske stammede fra det 14.-15.århundrede. Efter at kirken var blevet forladt, blev den i nogen tid brugt som hølade, indtil den blev revet ned i 1815.


Litteratur om San Giacomo al Colosseo:
La Grande Guida dei rioni di Roma. 2.edizione. Newton Compton editori, 2001.
- side 42, 61.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- . Rione I, Monti.
- Del 2, side 32.
Lombardi, Ferrucci: Roma, le chiese scomparse. Fratelli Palombi Editori, 1998.
- side 83.

Fotos fra området
Kort over området
Bøger/links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet ca. d. 14.7.2003 og sidst opdateret d. 7.4.2011