ANNAS ROM GUIDE
Atrium Libertatis

Atrium Libertatis var i Antikken oprindeligt en offentlig plads eller bygning, der fungerede som kontor for de retshandlinger og "tinglysninger", som skulle til ved frigivelse af slaver, samt det tilhørende Censorernes arkiv.

Dette "kontor" lå på eller ved den lave bakkekam, der før Kejser Trajan's tid blev bortgravet for at skaffe plads til anlæggelsen af det nye, store Forumkompleks, Trajan's Forum.

Da Atrium Libertatis blev ødelagt, blev aktiviteterne flyttet til den nyopførte Basilica Ulpia, hvor den vestlige store exedra ud mod gaden Clivus Argentarius fik betegnelsen "Libertatis". Det er denne exedra, der stadig ligger begravet under Via dei Fori Imperiali op imod det store Monument for Vittorio Emanuele II lidt syd for C. Publicius Bibulus' grav.

Carl Ankerfeldt fortæller om Atrium Libertatis: "Den højtidelige offentlige ceremoni ved slavers frigivelse fandt sted i Atrium Libertatis, en bygning i nærheden af Curiaen. I denne bygning havde censorerne deres arkiv og i et særligt kapel fandtes en statue af Libertas, foran hvilken den tidligere slaves "manumissio", hans frigivelse, blev bekræftet ved indførelsen af hans navn og nye status som romersk borger i censorernes register.
.......
Ovid omtaler grundlæggelsen af Atrium Libertatis under den 13. april og antegner: Dette er og den dag, da Frihedens Haller blev anlagt; det er den guddom, som romerne helst bygged et hus.
Dette "hus" blev under Kejser Augustus restaureret af Gaius Asinius Pollo, som tilføjede en porticus og to sale, i hvilke han skabte det første offentlige bibliotek i Rom."

Det omtalte bibliotek oprettedes på Cæsar's foranledning og omtaltes Bibliotheca Atrium Libertatis.

Litteratur om Atrium Libertatis:
Ankerfeldt, Carl: Vandringer i det antikke Rom. Schultz, 1976.
- side 91f.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione I, Monti, del 4: side 36.
Staccioli, Romolo A.: Guida di Roma Antica. Biblioteca Universale Rizzoli (BUR). 8.ed., 2000.
- side 242, 246, 250.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Ordliste
Fotogalleri
Bykort
Bøger og links om Rom
Restauranter
Hovedside
cop. Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 26.11.2006 og sidst opdateret d. 27.11.2006