ANNAS ROM GUIDE
Proiecta's udstyr

Kort om Proiecta's udstyr også kaldet Skatten fra Esquilin:

Da man i slutningen af 1700-tallet var ved at bygge klosteret Monastero delle Paolotte ved Kirken Santi Gioacchino e Anna i Via in Selci ved nutidens Largo Visconti Venosta, gjorde man en række kostbare fund, som viste sig at stamme fra Antikken.

Det drejede sig om bryllupsudstyret for de 2 unge kristne romere Proiecta og hendes ægtemand Turcius Asterius Secundus af den gamle familie Apronianii.

Fundet blev gjort bag nonnernes kor, hvor man udgravede et rum fra en antik romersk herskabsbolig af nogle forskere kaldet "Domus Turciorum", og det fundne viste sig at være et spisestel i sølv med guldbelægning bestående af blandt andet tallerkener, karafler og lysestager på en samlet vægt af 29 kilo. Derudover var der også et bryllupsskrin udsmykket med basrelief af bruden og brudgommen. Proiecta med en indviklet frisure med en fletning, der er snoet flere gange rundt, og Secundus med skæg, som er klippet efter tidens mode, og begge bærer kroner lavet af myrteblade. På skrinet andre sider er der basrelieffer med forskellige andre motiver: kærlighed, muserne, og lignende. Underst var der en indskrift: "Til Secundus og Proiecta; Lev i Kristus". Skrinet indeholdt smykker og toiletsager.

Fundet af disse mange smykker og sølvsager gav ny næring til den legende, som florerede i kvarteret, om den rige polske konge som skulle have boet i området, hvor han før sin død skjulte en stor skat blandt andet indeholdende en stor statue af ham selv i massivt guld!, som ingen senere kunne finde.

Der blev lavet en liste over fundet, men selve sagerne blev hurtigt solgt og spredt for alle vinde, da nonnerne manglede penge til byggeriet. Noget af udstyret, blandt andet bryllupsskrinet med den kristne indskrift, befinder sig idag på British Museum i London.

- Mere om Proiecta's udstyr -

Omstændighederne ved fundet - "Skattens" videre skæbne - Hvad fundet bestod af - Detaljer om de enkelte dele af "skatten" - skitser af genstandene


Fotos fra området
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 12.6.2005 og sidst opdateret d. 26.6.2005