ANNAS ROM GUIDE
Kirken San Martino ai Monti

EN RUNDGANG I KIRKEN SAN MARTINO AI MONTI:

(Tallene i parantes i teksten henviser til "Plan over San Martino ai Monti")

(1) Kirkens facade er fra 1676 i 2 "etager", hver opdelt i 3 afsnit af pilastrer og med et trekantet gavlfelt foroven. En lille trappe fører op til portalen fra 1575, hvor der på hver side er et basrelief af henholdsvis San Silvestro og San Martino.

(2) Kirken er opdelt i 3 skibe af 2x12 søjler i marmor af typerne Cipollino, Pavonazzetto, Bigio og Imezio, der måske stammer fra de nærliggende Trajan's Termer. Af de 24 korintiske kapitæler, som senere blev omhugget i det 17.århundrede, stammer i hvert fald 16 fra Pave Symmachus' kirke (ca.509).

Kirkerummet er stort og rigt forgyldt. Det flotte kassette-loft er i træ og fra det 18.århundrede, udsmykket med forgyldt stuk med forskellige våbenskjolde. Sideskibenes loft er af træ fra det 17.århundrede og bemalet.

Over søjlerne løber hele hovedskibet rundt en forgyldt stukfrise. Den højre side viser bibelske episoder og symboler, den venstre side scener og redskaber fra martyriet. Den er udført af Paolo Naldini i årene 1649-1652. Herover løber en række vinduer med små forgyldte balkoner og imellem dem stukmedaljoner og nicher med helgenstatuer udført af Paolo Naldini i 1665 og fresker med fantasiudsigter af Filippo Gagliardi fra 1650.

(3) I bunden af det venstre sideskib kan på væggen ud mod facaden ses en stor fresko fra 1651 af hollænderen Jean Miel: "San Cirillo in atto di battezzare il sultano di Damasco" ("Sankt Kyrillos døber sultanen af Damascus").

(4) Herefter følger på sidevæggen en fresko af Filippo Gagliardi, der viser det indre af Kirken San Giovanni in Laterano. Den er udført i 1651 og viser kirken, inden Borromini's ændringer.

(5) På det første alter ses "Visione di Sant'Angelo Carmelitano" ("Karmelitermunken Sant'Angelo's syn") af Pietro Testa fra 1646.

(6) På væggen inden det næste alter er en fresko fra 1640 af Galeazzo Leoncino: "Concilio di San Silvestro" ("Pave Sylvester's koncil").

(7) Den anden altertavle er fra 1575 af Girolamo Muziano: "Sant'Alberto Carmelitano" ("Karmelitermunken Sant'Alberto").

(8) På væggene ved indgangen til sakristiet starter rækken af fresker "Storie di Sant'Elia" ("Profeten Elias' historie") af Gaspard Dughet, historien udspilles i de dejligste landskaber hentet fra egnen omkring Rom. Her er 18 malerier, hvoraf de sidste to er lavet af Giovanni Francesco Grimaldi.

I sakristiet findes forskellige rester fra det 13.århundrede samt en votivlampe fra det 5.århundrede i en tynd udvalset sølvplade, som man engang troede var Pave Sylvesters krone på grund af indskriften i kanten "Sancto Silvestro Ancilla Sua Votum (Solvit)".

(9) Det tredje alter er udsmykket med marmorintarsia og en tavle fra 1644 af Giovanni Angelo Canini: "Ss. Trinità, S. Nicola di Bari e S. Bartolomeo".

(10) På væggen lige efter ses en fresko fra 1695 af Filippo Gagliardi, der viser det indre af Kirken San Pietro in Vaticano før ombygningen.

(11) Kapellet, der slutter venstre sideskib, er Cappella della Madonna del Carmine med det tilbedte Madonna-billede udført i 1595 af Girolamo Massei. Kapellet blev oprettet i 1593 efter ønske af Caterina de' Nobili, gift med Grev Sforza di Santafiore. I 1790-93 blev det restaureret af Andrea de Dominicis og forsynet med en pragtfuld udsmykning af malerier, 14 forskellige slags marmor, alabaster, forgyldt bronze, stuk osv. Madonna-billedet var først anbragt på højalteret udsmykket med en guldkrone der vejede 12 pund. Denne nedtog Napoleons' hær i 1798 og først i 1959 blev Madonna-billedet, der i 1793 var flyttet til kapellet, forsynet med en ny guldkrone. Rundt om billedet er der et maleri af Antonio Cavallucci "Le Anime del Purgatorio" ("Sjælene i Skærsilden"). I loftet ses "Visione del Beato Simone Stock" af G. Sciacca fra 1793.

(12) Apsis og triumbuen er dekoreret med fresker af Antonio Cavallucci og hans skole i slutningen af det 18.århundrede.

(13) Højalteret er fra 1795, hvor det erstattede det tidligere fra 1598, smykket med udsøgt marmor og bronze, ovenover er der et tabernakel (overbygning) i marmor i form af et lille tempel med en stor kuppel, som står på slanke alabastsøjler. Bag alteret står orgelet og et kor i træ.

Under alteret opbevares relikvier af San Silvestro (Pave Sylvester I) og andre helgener, som Pave Sergius II fik flyttet hertil fra Priscilla's Katakomber. Her er også en berømt fresko fra det 9.århundrede med "Figure di Santi" ("Helgenfigurer").

(14) Krypten under alteret er fuldstændigt ombygget i midten af det 17.århundrede, hvor den blev forsynet med stukdekorationer af Paolo Naldini. Fra krypten er er adgang til ruinerne af den udgravede "Titulus Aequitii".

(15) For enden af det højre sideskibe ligger bagtrappen, som fører ned til Piazza di San Martino ai Monti. Udgangen hertil blev oprettet i 1575, døren er fra 1587.

(16) Det første alter herefter er udsmykket med "Estasi di San Carlo Borromeo" fra 1693 af Filippo Gherardi.

(17) På det følgende alter i senbarok stil ses "Martirio di Santo Stefano" af Giovanni Angelo Canini fra 1645.

(18) Det midterste alter i højre sideskib huser et værk af Fabrizio Chiari fra 1645: "San Martino divide il mantello con il povero" ("San Martino deler sin kappe med den fattige mand").

(19) Det næstsidste alter smykkes af "Estasi di Teresa di Gesù" fra 1646 af Giuseppe Greppi, mens siderne er bemalede med fresker af Filippo Gagliardi.

(20) Det sidste alter har et maleri fra 1646 af Matteo Piccione: "Santa Maria Maddalena de' Pazzi".

(21) I bunden af højre sideskib ses døbefonten fra slutningen af det 18.århundrede, på væggen er der en fresko fra 1700-tallet af Antonio Cavallucci: "Battesimo di Gesù" ("Jesu dåb").

Kort om kirken
Mere om kirken: historie
Plan over kirken
Fotos fra kirken
Titulus Aequitii: historie
Titulus Aequitii: rundgang
Plan over Titulus Aequitii
Klosterets historie
Bøger og links om kirke og titulus
Kort over nær-området
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - sidst opdateret d. 6.10.2007