ANNAS ROM GUIDE
Caterina Nobili Sforza

Caterina Nobili var gift med Grev Sforza Sforza af Santa Fiora og kendes derfor også under navnene Caterina Sforza og Caterina di Santa Fiora.

Caterina blev født før midten af 1500-tallet, som datter af Vincenzo Nobili, der var en nevø til Pave Julius III. Hun blev i 1553 gift med den adelige og magtfulde Sforza Sforza, der var født i 1520 og med hvem hun fik sønnen Francesco Sforza i 1562. I familien var der kardinaler og paver og Francesco blev da også kardinal i 1583.

Caterina Sforza var antagelig ikke så gammel, da hun blev enke i 1575, og måske var det i tiden herefter at hun blev optaget af religiøse spørgsmål. Hun gik stærkt ind for Modreformationens moralske stramning og knyttede sig til den franske Abbed Jean de la Barriére, der i 1573 begyndte at reformere Cistercienser-Ordenen. Han mødte heri megen modstand og blev endog anklaget for kætteri og måtte derfor drage til Rom for at forklare sig for Kætterdomstolen. Under hans ophold her, blev Caterina hans beskytter og hun opkøbte i 1593 af "I Padri Certosini" ved Kirken Santa Maria degli Angeli et stykke jord, hvorpå hun af Pave Sixtus V fik tilladelse til at indrette to kirker og et kloster til Jean de la Barrière og hans munke. I 1594 overgav hun ejendommen til "Congregazione dei Monaci Riformati di San Bernardo dell'Ordine Cistercense".

Her i de tidligere "Horti Bellaiani", som Kardinal Sforza di Santa Fiora havde lejet i en periode omkring 1579, i de gamle bygninger fra Diocletian's Termer, som derved blev "kristnede", byggede Caterina først i 1594-96 Kirken Santa Caterina d'Alessandria, der lå nogenlunde der hvor Via Nazionale idag munder ud i Piazza della Repubblica, og dernæst i 1598-1600 Kirken San Bernardo i den vestlige runde hjørnebygning i termeydermuren og det tilhørende kloster i en bygning lige øst for kirken. I dette kloster døde Abbed de la Barrière i 1600.

I San Bernardo findes også Caterina's gravsten samt hendes mands og flere familiemedlemmers og over indgangsdøren er der på muren inde i kirken opsat en tavle til minde om Caterina's oprettelse af denne.

Litteratur og links om Caterina Nobili Sforza:
Caiola, Antonio Federico: Piazza della Repubblica. Fratelli Palombi Editori, 1996.
- side 32.
La Grande Guida dei rioni di Roma. 2.edizione. Newton Compton Editori, 2001.
- side 1092.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- . Rione XVIII Castro Pretorio.
- Parte 3: side 7ff.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bøger og links om Rom
Bykort
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er sidst opdateret d.23.11.2003