ANNAS ROM GUIDE
Porta Labicana

Porta Labicana var en byport i Servius-muren, som spændte over Den Sydlige Via Labicana på det sted, hvor den "knækker" idag for at krydse Via Merulana og gå over i Viale Manzoni omtrent der, hvor vejene Via Pietro Verri og Via Iside ligger idag.

Via Iside er opkaldt efter det navn, som hele dette område havde under Kejser Augustus: "III Regio Augustea Isis et Serapis", fordi en ægyptisk koloni havde slået sig ned her og omkring Via Labicana og på skråningerne og en del af Oppio-højen havde bygget huse og templer, blandt andet for den ægyptiske gudinde Isis.

På den modsatte side (mod syd) af Via Labicana efter Porta Labicana ligger idag ud til Via Merulana den lille kirke Santi Marcellino e Pietro, som sandsynligvis stammer tilbage fra det 4.århundrede, men er helt ombygget i 1751 af Girolamo Theodoli. Her fejres den 2. juni de 2 martyrer, som blev halshugget i 304 i Silva Nigra og derpå begravet i nærheden af området Casilina i udkanten af Rom. I 1897 blev graven genfundet og man byggede også her en kirke til ære for de to martyrer.

Servius-muren kom her ovre fra Monte Celio, hvor den forrige port var Porta Querquetulana, som lå omtrent hvor Kirken Santi Quattro Coronati ligger idag. Efter Porta Labicana fortsatte muren op over Colle Oppio og Esquilin til den næste port, Porta Esquilina, som ligger ved nutidens Via Carlo Alberto og idag kendes som Gallienus-Buen.

Kort over Serviusmuren
Fotos fra området
Kort over området
Bøger/links om Porta Labicana
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er sidst opdateret d.22.2.2003