ANNAS ROM GUIDE
Constantin's Termer : Terme di Costantino : Thermae Constantinianae

Constantin's Teermer - kort fortalt:


På et hjørne af Quirinalhøjen - nærmere betegnet til højre for nutidens Via XXIV Maggio (når man kommer nede fra Largo Magnanapoli) - lod Kejser Constantin omkring år 315 efter Kristus bygge det sidste af Roms store badeanlæg, kaldet Thermae Constantinianae - på italiensk: Terme di Costantino.

Det store anlæg - der dog var lille i forhold til de få år tidligere opførte Diocletian's Teermer og de omkring år 216 opførte Caracalla's Termer - blev bygget på en kunstig anlagt terrasse, der gik oppe fra Quirinalhøjtoppen ved nutidens Piazza del Quirinale og over det store område, som nu dækkes af de herskabelige palæer og parkerne omkring Palazzo Rospigliosi og Palazzo della Consulta, ned til nutidens Via Nazionale. Ved anlægget af denne nye gade i slutningen af 1800-tallet inddrog man en del af Palazzo Rospigliosi's park og området, der var præget af kraftige niveauforskelle, blev nivelleret - også ved Via XXIV Maggio og ved Largo Magnanapoli, så det kan idag være svært at danne sig et indtryk af, hvorledes der har kunnet ligge et stort badeanlæg på dette sted.

Også Constantin's arkitekter måtte tage højde for niveauforskellene og de valgte derfor at skabe en stor kunstig terrasse ved kun delvis at nedrive de mange boliger, som til beboernes store fortrydelse blev eksproprieret til fordel for projektet, og i stedet fylde murene op og bruge disse som fundamenter til byggeriet. Rester af disse ejendomme blev udgravet under arbejdet med Via Nazionale i 1876.

Termeanlægget var i brug til i hvert fald efter 443, hvor det ifølge en indskrift blev restaureret af Bypræfekten Petronius Perpenna, og måske har nogle af anlæggene været genbrugt under Pave Paul I i årene 757-767. Det berettes nemlig, at denne Pave skulle have bygget en termebygning på dette sted. Det var i øvrigt denne som kaldtes Balnea Pauli, en betegnelse som senere brugtes om den store exedra i Trajan's Marked og som over den italienske form Bagni di Paolo måske har givet navn til Magnanapoli, som tidligere skulle have heddet Bagnanapoli. Der findes dog også andre forklaringer på dette stednavn.

De store ruiner af Termerne var synlige på stedet lige til det 16.århundrede, men de blev næsten alle ødelagt, da Palazzo Rospigliosi blev bygget i 1605-1621, og hvad der måtte være tilbage, forsvandt da Via Nazionale blev ført igennem.

Dog har enkelte af de mange store statuer, som udsmykkede Termebygningerne, overlevet til vore dage, hvor man kan finde 2 statuer af Kejser Constantin og hans søn Constantius II på balustraden på Piazza del Campidoglio, 2 statuer af flodguder på samme plads ved siden af fontænen under Palazzo Senatorio, en statue af Kejser Constantin i portico'en ved Kirken San Giovanni in Laterano og endelig den store gruppe af dioskurerne Castor og Pollux med deres heste, som idag står på Piazza del Quirinale, meget tæt på det sted, hvor de formodentlig har stået i Constantin's tid.

---- Mere om Constantin's Termer ---- Plan over Constantin's Termer ---- Tidslinie for Området -----


Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til Viminalturen
Andre turforslag
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 9.11.2008 og sidst opdateret d. 9.9.2009