ANNAS ROM GUIDE
Palazzo delle Esposizioni,

Også kaldet "Palazzo delle Belle Arti" ligger på Via Nazionale nr.194.

Palazzo delle Esposizioni på Via Nazionale
Over den brede trappe knejser den høje hvide bygning, som blev tegnet i 1880 af arkitekten Pio Piacentini til brug for kunstudstillinger i det nye samlede Kongerige Italien's hovedstad.

At Piacentini vandt den udskrevne arkitektkonkurrence udløste så megen debat, at afgørelsen blev taget op på ny. Man kritiserede vinderforslaget for at være i fransk stil og for at mangle vinduer i facaden.

Byggeriet gik i gang i 1880 og stod færdigt i 1883. Facadens midterparti udgøres af 3 store buer, som skal minde om en klassisk romersk triumbue. Buerne adskilles af søjler med korinthiske kapitæler.

Ovenover er der en frise med basrelieffer og 12 statuer udført af forskellige kunstnere i slutningen af 1800-tallet. De forestiller berømte kunstnere og arkitekter: Della Robbia, Michelangelo, Bramante, Apelles, Apollodorus fra Damascus, Phidias, Rembrandt, Canova, De La Roche, Cellini, Raffael og Bernini. Øverst krones facaden over den miderste bue af en statuegruppe, der forestiller "L'Arte Sorretta dalla Pace e dallo Studio" ("Kunsten støttet af Freden og Studiet") udført af Adalberto Cencetti.

Under byggeriet fandt man rester af antikke bygninger på stedet, blandt andet en mosaik fra det 3.århundrede med motiver fra Nilen. På skråningen op mod Via Piacenza har der i oldtiden ligget nogle fornemme villa'er, længst nede Domus Aemiliae Paulinae Asiaticae, og højere oppe, på stykket omkring Via Piacenza og Via del Quirinale, Domus Betiti Perpetui Arzigi.

Den 21. januar 1883 kunne bygningen indvies med den stort anlagte udstilling "Esposizione Internazionale di Belle Arti" ("International Udstilling af Skønne Kunster"). I Museet vises der nu skiftende udstillinger på mere end 10.000 kvadratmeter i 3 etager ligesom der er en teater- og biografsal.


Litteratur og links om Palazzo delle Esposizioni:
Ankerfeldt, Carl: Slentreture i Rom. Poul Kristensens Forlag, 1984.
- side 106.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973-
-Rione I : Monti, Del 4. Side 6ff., 76.
Politikens kulturguide - Rom. Politikens Forlag, 2000.
- side 348.
Politikens visuelle guide - Rom. Politikens Forlag, 1994.
- side 164.
Museets hjemmeside : PdE : Palazzo delle Esposizioni.

Fotos fra Palazzo delle Esposizioni
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 23.2.2004 og sidst opdateret d. 10.1.2010