ANNAS ROM GUIDE
Turris Subura og Middelalderhusene i Via del Pozzuolo
Forskerne mener, at et af de gamle middelalderhuse mellem Via del Pozzuolo og Via della Madonna dei Monti i det gamle Subura-kvarter, er resterne af middelaldertårnet Turris Subura eller Turris Secura, senere i folkemunde kaldet La Torre Scura.
Middelalderhuse i Via dele Pozzuolo

I mange år troede man, at dette gamle tårn var blevet ødelagt, fordi det i et dokument i Biblioteca Vallicelliana nævnes, at tårnet blev revet ned, da gaden blev udvidet under Pave Clemens VII (1523-1534). For nylig har man imidlertid fundet nogle dokumenter fra 1526 og 1567, som tillader forskerne at identificere bygningen i Via del Pozzuolo med resterne af Turris Subura.

Oprindeligt havde dette tårn en stueetage og ovenpå 3 etager med forskelligt udseende med hensyn til vinduer. Øverst var det forsynet med et tag med rejsning og ved siden af tårnet stod en søjlegang med adgang til forretninger, der lå inde bagved. Denne søjlegang blev imidlertid ødelagt i 1567 og ved denne lejlighed blev tårnet restaureret og udseendet tilpasset nabobygningen: de gamle vinduer, som sad tilfældigt rundt omkring blev lukket og nye opført og indgangen blev flyttet. Desuden blev højden på huset sænket fra ca.15.60 meter til 13 meter og tagrejsningen ændret.

Nye undersøgelser af byggematerialerne lader forskerne datere det nuværende hus - og dermed muligvis også tårnet - til det 13.århundrede. Man ved ikke, hvem der har opført Turris Subura, men det har sandsynligvis været en del af Conti-familiens besiddelser her i Rione Monti. Her ejede de også de andre tårne: Torre delle Milizie ved Largo Magnanapoli, Torre del GrilloPiazza del Grillo og "Turris Comitum" (Torre dei Conti). Fra dette befæstede område havde Conti-familien en god position overfor deres konkurrenter, blandt andre Orsini-familien, der ejede et befæstet tårn på den anden side af Largo Magnanapoli ved nutidens Via delle Tre Cannelle, og Annibaldi-familien, som havde befæstet området omkring Via degli Annibaldi.

Men også familierne Alessi, Del Mastro og Attavanti havde besiddelser i Via della Madonna dei Monti og har måske i perioder været ejere af Turris Subura.

Nogle forskere mener iøvrigt, at Turris Subura er endnu ældre og at vi her står overfor det antikke Torre Mamilia eller Manilia, som omtales af Plutarch (ca.46-120 efter Kristus) i forbindelse med Oktoberfesten.


Litteratur og links om Turris Subura:
Ankerfeldt, Carl: Slentreture i Rom. Poul Kristensens Forlag, 1984.
- side 99.
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975
- side 534
Quercioli, Mauro: Le torri di Roma. Newton Compton editori, 1985.
- side 57.
Medioevo Roma: "La torre secura".

Fotos fra gaden
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 29.8.2004 og sidst opdateret d.8.11.2009