ANNAS ROM GUIDE

Via Michelangelo Caetani

Se mellem numrene 17 og 18, samt 128 og 129 på Kort over den østlige del af Campo de' Fiori-Turen

 

 

Denne gade, beliggende i kvarteret Rione Sant'Angelo, er en kort forbindelsesgade mellem Via delle Botteghe Oscure og Via dei Funari.

I tidligere tid kaldtes gaden her også Via dei Funari, da den nærmest er opstået som en stikvej til denne, da den oprindeligt blev åbnet i 1601 som passage mellem Mattei-familiens palæer og Klosteret Santa Caterina della Rosa.

Efter 1870 ændredes navnet, da gaden opkaldtes efter Præsidenten for Commissione Romana, der dette år i Firenze kunne offentliggøre resultatet af en folkeafstemning om Roms tilslutning til det nye Kongerige Italien. Michelangelo Caetani var indfødt romer og boede i familiens palæ, Palazzo Caetani, som ligger på hjørnet af Via Caetani og Via delle Botteghe Oscure.

Palazzo Caetani er sammenbygget med det mod syd liggende palæ, Palazzo Mattei di Giove, i det kompleks, der omtales som "Isola dei Mattei". De 2 huses østsider - med facader mod Via Caetani - er bygget på de mindre bygninger, som udgjorde bagscenen til det antikke Theatrum Balbi, der har ligget under hele "Isola dei Mattei" og hvis rester stadig gemmer sig i palæernes kældre.

Øst for Teatrets bagscene lå der et stort søjlegangsomkranset anlæg, kaldet Crypta Balbi og det er dettes vestlige del, som Via Caetani følger. På tværs af den ende af gaden, som ligger ud mod Via dei Funari, har Crypta Balbi's sydmur med søjlegang stået. Og syd for denne løb i Antikken en vej, som måske kaldtes Vicus Statuae Verris. En rytterstatue af Verres skal da have stået i området vest for Teatret.

På tværs af den ende af gaden, som ligger ud mod Via delle Botteghe Oscure, stod Crypta Balbi's nordmur og søjlegang. Mange bygninger opstod i Middelalderen i de gamle ruiner fra Teater og Crypta, blandt andet et "domus" på nordøsthjørnet af Via Caetani, og her oppe har man også fundet rester af grave. Med tiden indrettedes der en kirke, Santa Maria domine Rose, som senere blev ombygget og viet til Santa Caterina. Der endnu senere blev nybygget på Via Caetani's sydøstlige hjørne ud mod Via dei Funari og idag hedder Santa Caterina dei Funari.

EN TUR GENNEM GADEN - med start fra Via delle Botteghe Oscure:

Heroppe ligger som nævnt på gadens nordvestlige hjørne det store Palazzo Caetani som lidt af en mastodont med sine lystpudsede mure mellem kraftige kvaderstenshjørner og med markante vinduer båret af kraftige, svungne konsoller og toppet af tunge overliggere, der hviler på samme type konsoller. Der er 9 fag ud mod Via delle Botteghe Oscure med en stor indgangsportal i midten. Sidefacaden med 6 fag ligger ud til Via Caetani.

På gadens østside står en anden bygning af ældre dato, men i standsat i 1981 og pudset op til at passe i gadebilledet. Bygningerne her er nu indrettet til Museet Crypta Balbi med indgang fra Via delle Botteghe Oscure. De gamle træk ses dog stadig på facaden ud mod Via Caetani, hvor flere port- og døråbninger har karakteristiske buer og karme. Vinduerne er små og højtsiddende, omgivet af kraftige kvadratiske rammer.

Tilbage til vestsiden af Via Caetani, hvor de mindre og noget forskellige bygninger til venstre for Palazzo Caetani er dele af de mange sammenbyggede huse, som Mattei-familien samlede til deres kompleks "Isola dei Mattei". Her udgør de forbindelsesledet mellem det mod syd liggende Palazzo Mattei di Giove og Palazzo Caetani, der også oprindeligt blev opført af Mattei-familien. Et af husene har i nr. 33-35 bevaret de gamle portåbninger til familiens stalde. I førstesals højde hænger på muren til højre for nr.35 det af de små gadealtre, som kvarteret er så rigt på. Desværre er glasset, der beskytter oliemaleriet af Madonna med Barnet indenfor, så snavset, at man ikke kan beundre det. Men rammen i stuk er kunstfærdigt udsmykket med blomster og guirlander, samt 2 indskriftsbånd med teksten "Ave Maria" og "Mater Sanctae Spei". Billedet er tilsyneladende opsat af Kardinal Lorenzo Mattei i 1826, som tak for at Jomfra Maria reddede byen fra koleraens hærgen.

Det sidste hus på vestsiden er hjørnehuset Palazzo Mattei di Giove, der som Palazzo Caetani er lidt af en kolos med facade i grågule teglsten og vinduer på kraftige konsoller under firkantede vandrette overliggere. Palæet har store hovedindgange både fra Via Caetani og Via dei Funari.

Bygningerne på gadens østside ned mod Via dei Funari har få og spredte vinduer og lukker sig om sig selv. Herinde var tidligere Klosteret ved Kirken Santa Maria Domine Rose. Over nogle af dørene sidder stadig små indskrifter med teksten "S. Catharinae de Rosa n.XII" og andre nummereringer. På den næstsidste husmur i rækken, efter gadenummer 8, sidder en stor mindeplade for den tidligere leder af de italienske Kristendemokrater Aldo Moro, som blev myrdet den 9. Maj 1978 af De Røde Brigader efter at være blevet bortført og holdt fangen i halvanden måned. Morderne efterlod liget i en bil, som de parkerede i Via Caetani, hvorefter de pr. telefon informerede Moro's assistent om stedet. Egentlig er der tale om 2 mindeplader, en mindre med et relief af den afdøde, og en meget stor med en lang mindeindskrift.

Den sidste del af muren ud til Via Caetani er sidevæggen til Kirken Santa Caterina dei Funari, der har også en sideindgang herfra.

 

 

Litteratur om Via Michelangelo Caetani:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 14 + 19.
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 212.
La Grande Guida dei Rioni di Roma. 2.edizione. Newton Compton editori, 2001.
- side 754.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione XI S.Angelo - 4. edizione riveduta e ampliata / a cura di Carlo Pietrangeli. - 1984. ------- side 68, 76, 78, 80, 81.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21 (før de nyeste fund).
info.roma.it: Via Michelangelo Caetani, Roma.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 1.12.2015