ANNAS ROM GUIDE
Via della Torre

er en gade, som løber øverst på Monte Magnanapolihøjens skråning i det grønne område Giardino delle Milizie, som ligger mellem ruinerne af Trajan's Marked, Kirken Santa Caterina da Siena og Torre delle Milizie.

Gaden, som blev restaureret i begyndelsen af det 3.århundrede, var en af de 3 veje, som fra Antikkens tid forbandt Campus Martius og Quirinalhøjtoppen i nord med Monte Magnanapolihøjen og Subura-kvarteret i syd: Via della Torre der løb øverst på højderyggen, Via Biberatica der løb midtvejs oppe på højskråningen og Via Mercati Traianei der løb nede i dalen, øst for muren der afgrænsede Trajan's Forum, og langs facaden på Trajan's store Markedskompleks. Via della Torre og Via Biberatica var forbundet med en trappe.

Hvordan gaden har været forbundet med Quirinalhøjen, ved vi ikke, og dens antikke navn kender vi heller ikke. Via della Torre fik først dette navn, efter at nogle ruiner fra Trajan's Marked i det 13.århundrede blev ombygget til et tårn af en vis Pandolfo da Suburra.

Senere blev Tårnet en del af Caetani-familiens fæstning, kaldet Castello dei Caetani eller Loggetta Caetani, hvoraf man kan se rester i Klosterhaven bag Markedskomplekset. Her får man indtryk af at befinde sig i et Middelalderligt kvarter, med en stenlagt gade og husmure med reparationer og tilføjelser fra den tid, som man har ladet stå, da man fritlagde komplekset i 1930'erne.

I slutningen af 1500-tallet og begyndelsen af 1600-tallet forandrede området meget karakter, da Kirken Santa Caterina og det tilhørende Kloster blev bygget. Til Klosteret hørte blandt andet en stor have ud mod nutidens Via IV Novembre og midt heri rejste tårnruinen sig. Nonnerne var glade for denne have og spadserede ofte tur heri, ligesom de tit gik op i tårnet, hvorfra der naturligvis var en pragtfuld udsigt over Rom. Da Tårnet i 1911 blev fritlagt, måtte en del af Klosteret nedrives, så oprindeligt har Tårnet altså udgjort en mere integreret del af nonnernes bygningskompleks.

Litteratur om Via della Torre:
Guida archeologica di Roma. A cura di Adriano La Regina. Milano, Electa, 2004.
- side 163.
I Mercati Traianei e la Vita Commerciale nella Roma Antica, di Lucrezia Ungaro e Luigi Messa. (Comune di Roma, Assessorato alla Cultura, Centro di Coordinamento Didattico, 3). Roma, Fratelli Palombi Editori, 1989.
- side 14, 18.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione I, Monti. del 4: side 46.

Planer over Trajan's Marked
Kort over Viminal-området
Plan over Forumdalen
Viminaltur
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 24.6.2007 og sidst opdateret d. 19.7.2007