ANNAS ROM GUIDE

Gamle Apoteker og lignende i Rom

I Rom eksisterer der stadig enkelte gamle apoteker - ligesom visse andre gamle forretninger, caféer og restauranter har overlevet fornyelser, ombygninger, økonomiske kriser og ejerskifter.

De tidligste apoteker fandtes i Middelalderens klostre, hvoriblandt især de benediktinske og franciskanske klostre var banebrydende. Munkene dyrkede i deres klosterhaver forskellige lægeurter og planter, som de forarbejdede og brugte i klostrenes sygeafdelinger. Efterhånden åbnedes de interne apoteker, så også lægfolk kunne hente medicin her. Desværre er der ikke mange af disse klosterapoteker tilbage, men La Spezieria di Santa Maria della Scala, der åbnedes i slutningen af 1600-tallet, kan stadig besøges (se nedenfor).

Indretningen af de gamle apoteker ændredes ikke meget gennem århundrederne. Archivio Storico Capitolino beskriver den således: "(Indretningen) bestod af høje reoler, hvor der var opstillet flasker og krukker med medicin, duftende essenser og forskelligartede ingredienser, nogle meget mærkelige set med moderne øjne. Væggene var dækket af træpaneler med nicher til statuer, som regel forestillende lægeguden Asclepios (på italiensk: Esculapio) eller hans datter sundhedsgudinden Hygieia (på italiensk: Igea) og fresker med allegoriske motiver. Midt i rummet var der en stor disk af massivt træ og i naborum var der ovne og de redskaber, som brugtes til lægemiddelfremstillingen, for eksempel mortere i træ eller bronze, og til opbevaringen, flakoner, krukker og vaser i majolika og lignende."

DET ÆLDSTE APOTEK i den østlige del af Rom ligger midt i byen, på hjørnet af Via della Vite og Via del Gambero. Det ledes idag af farmeceuten Emanuela Sbarigia, hvorfor apoteket på kort og i telefonlister optræder som Farmacia Sbarigia Emanuela. Men tidligere kaldtes det ANTICA FARMACIA REALE.
Apoteket blev grundlagt i 1672 af apotekeren, der dengang kaldtes "lo speziale", "materialhandleren", Andrea De Auria, i Palazzo Baldinotti i Via del Corso. Apotekeren døde på et tidspunkt før 1697, hvorefter enken solgte forretningen til Francesco Ippolito Prandoni. I forbindelse med salget blev der af syns- og skønsmændene udfærdiget en liste over inventar, medicin, samt skabe, reoler og lignende. På grundlag heraf fastsattes salgsprisen til 747 scudi og 97 baiocchi.
Senere solgte Prandoni apoteket til "lo speziale" Luigi Ramacogi, hvis enke igen solgte butikken til apotekeren Giuseppe Meli. Også i denne forbindelse udfærdigedes en inventarliste og apotekerlauget, "Nobile Collecio Chimico Farmaceutico di Roma" fastsatte denne gang salgsprisen til 807 scudi og 46 baiocchi.
Efter mere end 100 år i Via del Corso flyttede Meli i 1795 apoteket til Via del Gambero. Efter Giuseppe Melis død gik butikken i arv igennem 74 år, hvorunder det i 1870 fik prædikatet "kongelig hofleverandør".
I 1871 solgte Paolina Silvestri Meli apoteket til Dr. Domenico Garmeri for 35.000 lire. Denne videresolgte allerede i 1887 forretningen til Dr. Enrico Cherubini. Salgsprisen var nu 40.000 lire og Cherubini beholdt apoteket indtil 1924, hvor han solgte det til Dr. Alberto Merenda.
I 1948 solgte Merenda's arvinger butikken til Dr. Franco Sparigia, hvis efterkommere stadig ejer apoteket og med veneration vedligeholder det gamle inventar og forretningens arkiv. I butikslokalet skulle der stadig være bevaret de originale dekorerede lofter og gulve fra slutningen af 1600-tallet. De smukke reoler, skabe og paneler i massivt træ stammer dog fra begyndelsen af 1800-tallet. På hylder og bag glaslåger er der opstillet et helt lille museum af gamle apotekerkrukker i keramik, mortere i bronze og sten, samt andre remedier til fremstillingen af medicin, pulver og salver.
Litteratur og links:
Antica Farmacia Reale: Storia --- Foto.
Il Giornale.it: È in Via della Vite la farmacia più antica di Roma.

ET ANDET GAMMELT APOTEK er det, der kaldes DET ÆLDSTE APOTEK I TRASTEVERE. Det er "LA SPEZIERIA DI SANTA MARIA DELLA SCALA" på Piazza della Scala 23, hvor forretningen ligger i en gammel bygning på hjørnet af Pladsen og Via della Scala.
Apoteket er grundlagt i anden halvdel af 1500-tallet, hvor det brugtes af de munke, som dyrkede medicinske urter i Klosterets urtehave. I slutningen af 1600-tallet åbnedes medicinudsalget for kvarterets beboere. På grund af beliggenheden benyttedes det også af mange Kardinaler og adelige og i folkemunde fik det derfor øgenavnet "Farmacia dei Papi": "Pavernes apotek".
I bygningen er der idag bevaret de originale redskaber og presser, samt vaser i keramik, vægte, og andre remedier til brug ved fremstillingen af medicin, pulvere og salver. Apoteket kan beses på en guidet rundtur.
Apoteket ligger på første sal i Klosteret for Barfods-Karmelitermunkene, Convento dei Carmelitani Scalzi, som er sammenbygget med Kirken Santa Maria della Scala. I forrummet og på indgangsdøren kan man se et portræt af munken Fra Basilio della Concezione, som levede i 1727-1804 og var en kendt kemiker og apoteker, som opfandt flere forskellige lægemidler. Han samlede også på lægeurter og udfærdigede en tyk bog med sine notater og indklæbede tørrede planter. Den kan stadig ses i apoteksmuseet.
Her kan også ses portrætter af medicinens lærde, såsom Hippokrates, Galen og andre, malet på skabslågerne. Portrætter af Kong Vittorio Emanuele I og Dronning Maria Teresa af Østrig minder derimod om en visit herinde i 1802. Også Prins Umberto I af Piemonte og hans hustru Elena har besøgt apoteket.
I selve laboratoriet, hvor der fremstilledes salver og miksturer, lavede man også likører, hvilket man stadig gør og sælger til besøgende i apoteksudsalget i stueetagen.
Spezieria della Scala har fungeret som "rigtigt" apotek op til 1978. Idag kan museet besøges efter aftale (teefon: 06.8414209) og det er muligt at få en guidet rundtur i de interessante og smukke lokaler.
Litteratur og links:
Staccioli, Paola: Guida insolita dei Musei di Roma... Newton Compton Editori, 2003. --- side 313-315.
Archivio Storico Capitolino: Le farmacie storiche romane.
www.ritadietrich.it: Alla riscoperta dell'antica Spezieria di Santa Maria della Scala.
StoriEnogastronomiche.it: Spezieria di S. Maria della Scala....
Wikipedia (italiensk tekst): Spezieria di Santa Maria della Scala.
06blog.it: Roma nascosta: Antica Spezieria di Santa Maria della Scala.

FARMACIA RELLECATIPiazza di Santa Maria in Trastevere nr. 7 er et andet meget gammelt apotek.
Grundlagt i 1749 af materialhandleren Fochetti som "spezieria", datidens materialhandel, som bearbejdede og solgte krydderier og medicin, i en ejendom overfor Kirken Santa Maria in Trastevere.
I 1805 ansatte man i Farmacia Fochetti en 24-årig elev, som kom fra Norditalien, hvor han havde studeret kemi og farmaci i Torino. Den unge mand, som havde navnet Pietro Peretti, arbejdede her i nogle år, hvorefter den gamle apoteker døde og hans unge elev giftede sig med enken, Signora Fochetti. På denne måde overtog Peretti omkring 1820 apoteket, som han gjorde til en god og kendt forretning under navnet Farmacia Peretti.
Siden 1992 har ejeren været Doktor Fabrizio Rellecati, der stadig driver forretningen under navnet Farmacia Rellecati.
Litteratur og links:
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1982.
- Rione XIII, Trastevere, del 3: side 192.
Farmacia Rellecati: Storia.

FARMACIA SANTACROCE også benævnt ANTICA FARMACIA IN LUCINA er et andet gammelt apotek, som ligger på Piazza di San Lorenzo in Lucina nr. 27.
Dette apotek er godt nok meget yngre end de ovennævnte, idet det først blev åbnet i 1813. Noget af datidens indretning er dog bevaret.
Litteratur og link:
Antica Farmacia in Lucina.

Med FARMACIA STRAMPELLI er vi nået op til 1900-tallet, hvor dette apotek blev grundlagt i det nybyggede boligkvarter på Esquilinhøjen.
Apoteket ligger på Via di Santa Croce in Gerusalemme nr. 22A og ledes idag af Dr. Nicola Strampelli, hvis familie grundlagde det i 1908. 4 generationer af apotekere har befolket disse lokaler - fra grundlæggeren Giulio Strampelli til hans oldebarn Nicola Strampelli.
En del af apotekets indretning er af nyere dato, men nogle af de gamle træskabe med marmorplader og udstillede apotekskrukker kan stadig ses i forretningen.
Litteratur og link:
Farmacia Strampelli.

I ANTICA ERBORISTERIA ROMANA, som i Via di Torre Argentina nr. 15 sælger helseprodukter og urteteer af mange slags, har også bevaret det gamle butiksinventar, som stammer fra forretningens grundlæggelse i 1752.
Litteratur og link:
Antica Erboristeria Romana.

BESØG EVT. OGSÅ :

Museo dell'Arte Farmaceutica i Via in Miranda nr.10. Farmaceuternes og apotekernes sammenslutning har siden 1400-tallet haft til huse i bygninger ved siden af deres kirke San Lorenzo in Miranda. Se Museets hjemmeside: https://nobilecollegio.it/museo/

Museo di Storia della Medicina som befinder sig på Università La Sapienza's grund i Viale dell'Università 34a. Der er åbent alle ugens 5 hverdage fra kl. 9.30. Mandag og torsdag lukkes kl. 17.00, mens der torsdag, onsdag og fredag lukkes allerede kl. 14.30. - Se Museets hjemmeside: https://web.uniroma1.it/museostoriamedicina/ --- Fotogallleri fra Museet: https://web.uniroma1.it/museostoriamedicina/archiviogallerie/galleria-fotografica#/14

Indgang til alle Universitetsmuseerne se her: https://web.uniroma1.it/polomuseale/museo-storia-della-medicina

Spezieria monastica dell'Abbazia di San Paolo fuori le Mura med et moderne indrettet apotek findes i Klosterets gamle bygninger, hvor der også forhandles produkter fremstillet af munkene. Åbent mandag til lørdag fra kl. 9 til 18. Se Spezieriets hjemmeside: http://www.abbaziasanpaolo.org/spezieria/
--- og Abbaziets hjemmeside: http://www.abbaziasanpaolo.org

Museo storico nazionale dell'arte sanitaria, Ospedale Santo Spirito, Lungotevere in Sassia nr. 3. Der skulle være åbent dagligt kl. 9-13, men museets egen hjemmeside er ikke opdateret og fuldendt - se i stedet: http://www.sovraintendenzaroma.it/i_luoghi/musei/musei_scientifici2/museo_storico_dell_arte_sanitaria og Wikipedia's engelske side med guide til museet: https://en.wikipedia.org/wiki/Museo_Storico_Nazionale_dell%27Arte_Sanitaria

I Roms Botaniske Have, Orto Botanico, er der i området til højre ved Via dei Riari en urtehave med lægeurter og lignende, som dyrkedes i klostrene og brugtes til medicin, salver og styrkende drikke. Orto Botanico har indgang fra Largo Cristina di Svezia nr.24 og er åben på hverdage fra kl.9. Se hjemmesiden med kort: https://web.uniroma1.it/ortobotanico/mappa-dellorto/mappa-dellorto og åbningstider: https://web.uniroma1.it/ortobotanico/informazioni/informazioni
Det er også muligt at "spadsere" en tur i haven med Google Maps: https://www.google.it/maps/@41.8930701,12.463351,3a,75y,17.67h,97.81t/data=!3m6!1e1!3m4!1sqmKj3ywM9XBRivHFRmu3rA!2e0!7i13312!8i6656?hl=da

 

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Restauranter
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 31.8.2017 og sidst opdateret d. 4.9.2017