ANNAS ROM GUIDE
Università dei Vascellari

Denne sammenslutning var et laug i Rom, dannet af keramikere og krukkemagere, i vascellari, som fra Middelalderen var meget talrige i det nordøstlige hjørne af Trastevere, hvor en gade idag har navn efter dem og deres gamle kirke: Via dei Vascellari.

Lederen af Lauget kaldtes "consul artis vascellariorum" og denne post bestredes i begyndelsen af 1500-tallet af en vis Leonardo, som var meget anerkendt og ejer af et værksted, der fremstillede majolikakrukker. Måske stammer de smukke krukker, som man kan se i apoteket ved Ospedale di San Giovanni in Laterano herfra. Vi kender navnene på flere af de andre samtidige krukkemagere fra dette område, blandt andre: Zamabecchino, Beneamati, mastro Tomaso og mastro Cristoforo.

Università dei Vascellari holdt altså til i området omkring Via dei Vascellari, hvor dets medlemmer boede og arbejdede. I 1700-tallet var krukkemagerne så mange og magtfulde, at de oprettede et religiøst broderskab, Confraternita dei Vascellari, som derpå holdt til i Kirken Sant' Andrea dei Vascellari, hvis facade stadig kan ses i gaden. Kirken stammede muligvis fra 800-tallet, men i 1574 var den holdt op med at være sognekirke, hvorefter den var blevet overgivet til et andet broderskab, nemlig Università dei Mercanti di Salumi (pølsehandlernes laug), som havde ladet bygningen sætte i stand. 

Her holdt krukkemagerne altså fra 1700-tallet og helt frem til begyndelsen af 1940'erne deres møder og messer. Godt nok blev Lauget nedlagt i 1801, men broderskabet fortsatte, selvom det i perioden efter 1890 langsomt gik i opløsning.

 

----------- Se: Oversigt over andre Laug ----------

 


Litteratur om Università dei Vascellari:

La Stella, Mario: Antichi mestieri di Roma. Newton Compton editori, 2.edizione, 1996.
- side 423.
Pocino, Willy: Le confraternite romane. Roma, Edilazio, 1. edizione, 2000.
- side 122.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas om Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 5.9.2017