ANNAS ROM GUIDE
Noli me tangere

"Noli me tangere" (vendingen gengives oftest som her på latin) er de ord, som Jesus sagde til Maria Magdalene, da han åbenbarede sig for hende efter sin opstandelse.

I Johannes-Evangeliet kapitel 20 fortælles der om Jesu Opstandelse, hvorledes Maria Magdalene kommer til graven og ser at den er tom og derefter bliver stående udenfor den og græder. Da åbenbarer Jesus sig for hende, men først genkender hun ham ikke, da hun jo tror, at han er død.

Og Johannes-Evangeliet kapitel 20, vers 16-18 fortsætter: "Jesus siger til hende "Maria!" Da vender hun sig om og siger til ham på Hebraisk: "Rabbuni!" det betyder Mester. Jesus siger til hende. "Rør ikke ved mig! thi jeg er endnu ikke opfaren til min Fader; men gå til mine brødre og sig til dem: Jeg farer op til min Fader og eders Fader og til min Gud og eders Gud!" Maria Magdalene går hen og fortæller Disciplene: "Jeg har set Herren" og at han havde sagt dette til hende."

Citatet her er fra Bibelbog for skole og hjem fra 1915, mens andre oversætter således: "Jesus sagde til hende: "Hold mig ikke tilbage, for jeg er endnu ikke steget op til Faderen; men gå hen til mine brødre og sig til dem: Jeg stiger op til min fader og jeres fader, til min Gud og jeres Gud".

I billedkunsten blev dette møde mellem den opstandne Jesus og Maria Magdalene meget populært og det kan også ses mange steder i Rom, blandt andet:

I Kirken Santi Domenico e Sisto, hvor billedhuggeren Antonio Raggi har udført en skulpturgruppe i marmor, som er opsat som altertavle i Cappella della Maddalena, også kaldet Cappella Alaleona, det første kapel i Kirkens højre side. Det er muligvis Gianlorenzo Bernini, der har tegnet forlægget til skulpturerne.

I Kirken Santa Maria degli Angeli, hvor der er et maleri med dette tema over alteret i "Cappella di Santa Maria Maddalena", det venstre kapel i Kirkens forrum. Maleriet tilskrives Arrigo Fiammingo, men nogle mener, at det er af Cesare Nebbia.

I Kirken Santa Prassede er der i Cappella Olgiati en fresko med motivet "Noli me tangere" malet i 1595 af Giuseppe Cesari, kaldet "Cavalier d'Arpino".

I Kirken Santa Rita, hvor Altertavlen i venstre side med motivet "Noli me tangere / Cristo e la Maddalena" er malet af Giovan Battista Mercati i 1639.


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 30.1.2006 og sidst opdateret d. 15.2.2010