ANNAS ROM GUIDE
Cesare Nebbia - italiensk maler

ca. 1536-ca. 1614


Cesare Nebbia blev født omkring år 1536 i Orvieto. Han kom til Rom, hvor han blev elev hos maleren Girolamo Muziano.

I 1577 blev Nebbia medlem af kunstnersammenslutningen I Virtuosi al Pantheon og fra 1579 var han også medlem af Accademia di San Luca.

I årene 1587-1590 arbejdede han sammen med Giovanni Guerra for Pave Sixtus V med udsmykningen af de mange nye bygninger, som denne foranledigede rejst.

Af Cesare Nebbia's værker i Rom kender vi:

I Kirken Madonna dei Monti:
4 af de musicerende engle ("Angeli musicanti") øverst i kuplen (Orazio Gentileschi skulle være mester for englene med harpen, klokken, lutten og fløjten). Nedenunder er der en række malerier med motiver fra Jomfru Maria's liv udført i årene 1599-1600 under overopsyn af Cesare Nebbia men malet af andre kunstnere.
Maleri over buen ind til det øverste kapel i Kirkens venstre side, "Cappella della Natività": "L'Incoronazione di Maria" ("Jomfru Maria's kroning"). På kapellets højre væg hænger maleriet "Il Sogno di San Giuseppe" ("Josefs drøm") og på den venstre væg maleriet "Adorazione dei magi" ("De hellige Tre Konger tilbeder Jesus-Barnet") også udført af Cesare Nebbia.

I tværskibet i Kirken San Giovanni in Laterano freskerne "Il Sogno di Costantino" ("Konstantin's Drøm"), San Tommaso, San Paolo.

Kirken Santa Maria in Vallicella/Chiesa Nuova: "De hellige Tre Konger" i det andet kapel i venstre side.

I Kirken Santa Maria Maggiore: kuppelfresko i Cappella Sistina.

Mosaikbilleder under kuplen i Kirken San Pietro in Vaticano: San Matteo og San Marco, udført omkring år 1600 i samrabejde med andre kunstnere.

Kirken San Silvestro al Quirinale: malerier på sidevæggene i det andet kapel i højre side: på kapellets venstre væg hænger et maleri med motivet "La Presentazione di Gesù al Tempio", på den højre væg et maleri, der forestiller "Nascita della Vergine" ("Jomfru Maria's fødsel"), samt en mindesten, der fortæller om alle de tilskud, som prælaten Marco Antonio Florenzi har givet til Kirken. Man mener, at det muligvis var ham, som betalte for Nebbia's udsmykning af kapellet.
Loftet i kapellet er også udsmykket med Cesare Nebbia's fresker, til højre er motivet "L'Annunciazione" ("Bebudelsen") og til venstre er det "La Visitazione", i midten ses "La Pentecoste" ("Pinsen"). To helgenmalerier på hver side af kapellets indgangsbue er også af Nebbia: San Francesco, til højre - i en meget restaureret udgave, og San Longino, på venstre side. Loftet i indgangsbuen er ligeledes dekoreret af Cesare Nebbia med malerier af Santa Maria Maddelena, Santa Cecilia, Sant'Agata og Sant'Agnese. Cesare Nebbia havde også malet et alterbillede, som idag er erstattet af et andet maleri af Giacinto Gimignani fra ca. 1646 med motivet "San Pio V e il Cardinal Alessandrino suo nipote che adorano la Vergine" ("Pave Pius V og hans nevø, "Kardinal Alessandrino", beder til Madonna").

I Santo Spirito in Sassia: "Maria's Kroning" i det andet kapel i venstre side.

Altertavle og fresker i Kirken Santa Susanna, motivet er scener fra Santa Susanna's liv.

I Kirken Santissima Trinità dei Monti: loftsfresker i det første kapel til venstre.

2 vægmalerier forestillende "Tornekroningen" og "Ecce Homo" i Oratorio del Gonfalone.

Et maleri forstillende "Korsfæstelsen" findes i Galleria Borghese.

Cesare Nebbia døde omkring år 1614 i Orvieto.


Litteratur om Cesare Nebbia:
Allgemeines Lexikon der bildenden Künstler von der Antike bis zur gegenwart. Begründet von Ulrich Thieme und Felix Becker. Leipzig, Seemann, 1907-1950.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 13.11.2005 og sidst opdateret d. 24.5.2009