ANNAS ROM GUIDE
Gudinden Eileithyia

Eileithyia, som også omtales som Illithyiae eller Ilithyia, var en græsk gudinde, som i perioden 150-110 før Kristus også dyrkedes i Rom, hvor der nord for nutidens kirke San Giovanni dei Fiorentini var rejst et midlertidigt alter for hende inde i et helligt område, kaldet area sacra.

Eileithyia var ifølge den græske mytologi datter af Zeus og Hera. Hun dyrkedes over hele Grækenland, hvor kvinderne søgte hende for at få hjælp til at blive gravide og de gravide kvinder søgte hende for at få hjælp til fødslerne, der jo dengang ikke var uden fare for både mor og barn.

Ligesom i Grækenland har de unge kvinder i Rom i denne periode (150-110 før Kristus) valfartet til Eileithyia's alter med offergaver for at få hjælp. Og efter en vellykket fødsel er de vendt tilbage hertil for at takke Gudinden og efterlade andre offergaver. Man har i Grækenland fundet votivfigurer af terracotta formet som børn og man mener også, at forældre har søgt Gudinden for at bede hende beskytte deres børn.

Også fødselshjælpersker havde et særligt forhold til Eileithyia, der kunne hjælpe dem i deres hverv og sikre succesfulde fødsler.

Alteret for Eileithyia lader til at have stået indenfor en hellig indhegning, et "Area sacra", som lå vest for templerne for Dis Pater og Proserpina på området, måske skråningen, ned mod Tiberens bred. Mellem Aedes Ditis og Aedes Proserpinae stod en bue og bag dem strakte sig 2 rækker træer, der på hver sin side afgrænsede det hellige område, hvor der afholdtes religiøse fester på en teaterscene, der - ligesom de øvrige bygninger - senere er forsvundet.

I den senere romerske mytologi blev Eileithyia's rolle overført til Juno Lucina.

Litteratur om Gudinden Eileithyia:
Reclams Lexikon der Antike. Stuttgart, Reclam, Ergänzte Ausgabe, 2006.
- side 192.
Novaroma.org: Eileithyia.
Salmonsens Konversationsleksikon. 2.udgave. Bd.VI (Internet: Runeberg): Eileithyia.
Wikipedia (engelsk tekst): Eileithyia.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Bøger/links om Rom
Fotogalleri
Bykort
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprette d. 2.5.2022