ANNAS ROM GUIDE

Ara di Eileithyia

- nu forsvundet antikt alter -

Se til venstre for nr. 78 på Kort over den vestlige del af Campo de' Fiori-Turen

 

I perioden 150-110 før Kristus rejstes der i Rom et midlertidigt alter for den græske gudinde Eileithyia, som påkaldtes ved graviditeter og fødsler. I den senere romerske mytologi blev Eileithyia's område overført til Juno Lucina.

Alteret antages at have stået i området lige nord for Kirken San Giovanni dei Fiorentini, vest for de gamle templer Aedes Proserpinae og Aedes Ditis. Og samtidig ikke så langt fra et andet alter fra samme tid, som menes at have stået omkring den nuværende busterminal nord for Via Acciaioli. Dette alter var rejst for "Le Moirai", de 3 skæbnegudinder "Moirerne", der i romersk tradition går under navnet "Parcae".

Alteret for Eileithyia, som også omtales som Illithyiae eller Ilithyia, lader til at have stået indenfor en hellig indhegning, et "Area sacra", som lå vest for templerne for Dis Pater og Proserpina på området, måske skråningen, ned mod Tiberens bred. Mellem de 2 templer stod en bue og bag dem strakte sig 2 rækker træer, der på hver sin side afgrænsede det hellige område, hvor der afholdtes religiøse fester på en teaterscene, der - ligesom de øvrige bygninger - senere er forsvundet.

Eileithyia var ifølge den græske mytologi datter af Zeus og Hera. Hun dyrkedes over hele Grækenland, hvor kvinderne søgte hende for at få hjælp til at blive gravide og de gravide kvinder søgte hende for at få hjælp til fødslerne, der jo dengang ikke var uden fare for både mor og barn.

Ligesom i Grækenland har de unge kvinder i Rom i denne periode (150-110 før Kristus) valfartet til Eileithyia's alter med offergaver for at få hjælp. Og efter en vellykket fødsel er de vendt tilbage hertil for at takke Gudinden og efterlade andre offergaver. Man har i Grækenland fundet votivfigurer af terracotta formet som børn og man mener også, at forældre har søgt Gudinden for at bede hende beskytte deres børn.

Også fødselshjælpersker havde et særligt forhold til Eileithyia, der kunne hjælpe dem i deres hverv og sikre succesfulde fødsler.

 

Litteratur om Ara di Eileithyia:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 8 og Tavle 214 A.
--- 1 : Testi e Immagini. --- Side 501-502.
Wikipedia (engelsk tekst): Eileithyia.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 2.5.2022