ANNAS ROM GUIDE
Kejser Valens

Østromersk Kejser 364-378 efter Kristus

Flavius Valens, den senere Kejser Valens (364-378), var yngste søn af Generalen Valentinianus, som stammede fra en bondefamilie i den romerske provins Pannonien og havde tjent sig op gennem graderne i hæren.

General Valentinianus havde også en ældre søn Flavius Valentinianus, der blev Kejser Valentinian I i 364 og en måned efter udnævnte sin yngre broder til Medkejser over Østriget.

Den største opgave for de nye kejsere var forsvaret af Rigets grænser, der i disse år konstant var truet af invasioner fra de omliggende germanske stammer. Desværre havde Valens ikke sin broders militære evner og en borgerkrig mod tronraneren Procopius i 365-366 svækkede Kejserens position væsentligt.

I 367 gik Valens til kamp mod vestgoterne ved Donau og i 369 sluttede han en fordelagtig fred med vestgoterkongen Athanarik og østgoterkongen Ermanarik. I årene efter 371 sejrede han i kampe i Armenien.

I 376 tillod han uforsigtigt vestgoterne at komme indenfor Romerrigets grænser og slå sig ned syd for Donau, da de var blevet forjaget fra deres bosteder nord for floden af de fremstormende hunner. Da goterne ikke var tilfredse med de indrømmelser, de herved fik, gjorde de oprør og Valens mødte dem i kamp med sin hær ved Hadrianopel, hvor han led et voldsomt nederlag og blev dræbt den 9. august 378.

Valens' Medkejser og brodersøn Gratian udnævnte derpå sin dygtige General Theodosius I til Medkejser over Det Østromerske Rige.

Valens blev døbt i den arianske tro i 367 og under sin regeringstid forfulgte han gerne og voldsomt katolikkerne i Østriget. Han skal blandt andet have kaldt Sant'Urbano, San Theodorus og mange andre gejstlige til sig i Constantinopel i 370 for at forsvare den katolske tro. Istedet for en samtale lod han dem imidlertid stuve ombord på et skib, som sømændene derpå efter Kejserens ordre satte i brand, så fangerne omkom. Ligeledes bekæmpede han San Basilio, der var Biskop i Antiochia fra 370.

Læs mere om Kejser Valens' familie.


Litteratur og links om Kejser Valens:
Dizionario dei personaggi dell'antica Roma. Newton Compton editori, 1990.
An Online Encyclopedia of Roman Emperors: Valens.
Wikipedia : The Free Encyclopedia: Valens.
Catholic Encyclopedia: Flavius Valens.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d.11.7.2004