ANNAS ROM GUIDE

Le Filippine - monache (nonner)

- Orden grundlagt af San Filippo Benizi -

I Rom var der i tidens løb flere forskellige grupper, som kaldtes Le Filippine.

Dels de unge piger, som San Filippo Neri's tilhængere havde samlet op fra byens gader og stræder for at undgå, at disse unge hjemløse skulle forfalde til prostitution eller på anden måde blive misbrugt. Fra 1631 boede de unge i et Pigehjem, Conservatorio delle povere Zitelle di San Filippo Neri, i Via Giulia. - Læs om disse piger her.

Dels om de nonner, som i omkring 1640 blev sat til at passe de ovennævnte unge piger, opdrage børnene og undervise dem i huslige dyder og Kristendom. - Læs om denne gruppe her.

Endelig blev også andre nonner kaldet Le Filippine, nemlig den gruppe, der var blevet oprettet af San Filippo Benizi under Ordini dei Serviti. - DET ER OM DISSE, AT DENNE SIDE HANDLER.


San Filippo Benizi levede i Norditalien fra 1233 til 1285. Han var præst og medlem af den religiøse orden Servi di Maria ("Maria's tjenere"), af hvilken han var en af de 7 grundlæggere.

En Ordensgren viede sig til Jomfru Maria i skikkelsen "I Sette Dolori della Santissima Vergine" ("Jomfru Maria's 7 sorger"). De kaldtes også Le Zitelle dei Sette Dolori della Beata Vergine - og i folkemunde "Le Filippine".

Det startede med, at nogle fromme kvinder trak sig tilbage til et hus på Monte Citorio, hvor de oprettede nogle små nonnesamfund. I begyndelsen af 1200-tallet var de knyttede til San Francesco d'Assisi's tredie orden, "Terz'Ordine di San Francesco", og benævntes "Le Terziarie Francescane".

Senere knyttede de sig til San Filippo Benizi's principper og kaldtes derfor "Le Filippine".

Pave Pius V (1566-1572) beordrede de 2 grupper samlet i et fælles Kloster, som Clemens IX derpå lukkede i 1669 samtidig med andre klosterlukninger.

 

Litteratur om Le Filippine - monache di San Filippo Benizi :
Dizionario Universale delle Scienze Ecclesiastiche. 1845. - Bind 4.
- side 569.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 6.11.2019