ANNAS ROM GUIDE
Le Filippine - monache di San Filippo Neri (nonner)

I 1600-1700-tallets Rom var der flere forskellige grupper, som kaldtes Le Filippine.

Dels de unge piger, som San Filippo Neri's tilhængere havde samlet op fra byens gader og stræder for at undgå, at disse unge hjemløse skulle forfalde til prostitution eller på anden måde blive misbrugt. Fra 1631 boede de unge i et Pigehjem, Conservatorio delle povere Zitelle di San Filippo Neri, i Via Giulia. - Læs om disse piger her.

Dels om de nonner, som i omkring 1640 blev sat til at passe de ovennævnte unge piger, opdrage børnene og undervise dem i huslige dyder og Kristendom. - DET ER OM DISSE, AT DENNE SIDE HANDLER.

Endelig blev også andre nonner kaldet Le Filippini, nemlig den gruppe, der var blevet oprettet af San Filippo Benizi under Ordini dei Serviti. - Læs om denne gruppe her.


I 1631 tog en romersk handskemager og parfumesælger, der stammede fra San Gimignano ved Firenze og havde navnet Rutilio eller Attilio Brandi, opgaven med at beskytte de unge, udsatte piger op og med hjælp fra andre velgørere og det florentinske Lægbroderskab Compagnia delle Santissime Piaghe di Gesù Cristo, som han fra 1623 var leder af, grundlagde han et Pigehjem i Via Giulia, hvor han ejede et hus mellem gyderne Vicolo della Moretta og Vicolo del Malpasso.

Fra starten havde Brandi organiseret sit Pigehjem med nogle barmhjertige og religiøse kvinder, som opdrog og passede de unge pigebørn. Men Urban VIII, som var Pave i 1623-1644, ønskede at opdragelsen skulle varetages af Augustiner-nonner, som fulgte Sankt Augustin's regler - dog med undtagelse af fasteperioder og andre strenge bodsregler.

De unge pigebørn og kvinderPigehjemmet kaldtes i folkemunde Le Filippine og dette navn brugtes snart efter også om de nonner, der boede sammen med pigerne.

Alle flyttede sidst i 1600-tallet til en bygning ved Kirken Santa Croce a Montecitorio, efter at de tidligere beboere, Franciskaner-nonner, var flyttet til Kirken San Bernardino. Le Filippine blev i Santa Croce indtil 1695, da Pave Innocens XII ville benytte lokalerne til kontorer for Curien. Herfter flyttede de tilbage til lokalerne ved Kirken San Filippo Neri og den nærliggende Kirke kaldet Santa Lucia della Chiavica (nutidens Santa Lucia del Gonfalone).

På et senere tidspunkt rykkede Le Filippine videre til et Kloster i Via dei Quattro Cantoni.

Litteratur om Le Filippine - monache di San Filippo Neri:
Dizionario Universale delle Scienze Ecclesiastiche. 1845. - Bind 4.
- side 569.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione VII Regola, Parte III / a cura di Carlo Pietrangeli. - 2. edizione, 1979. ----- side 5, 16, 17, 18, 88.
Lirosi, Alessia: I monasteri femminili a Roma tra XVI e XVII secolo. - Roma: Viella, 2012.
- side 56, 76.
Lombardi, Ferruccio: Roma - le chiese scomparse. Fratelli Palombi Editori, 2.ed. 1998.
- side 214: Chiesa di San Trofimo.
Roma Sacra : guida alle chiese della città eterna. 11. itinerario - . Elio de Rosa editore, 1997.
- side 54.
Alvaro de Alvariis: Photostream på Flickr: S. Filippo Neri.
Churches of Rome Wiki: San Filippo Neri a Via Giulia.
Info.roma.it: Confraternita delle Piaghe di Cristo.
Wikipedia (italiensk tekst): Chiesa di San Filippo Neri (Roma).
Wikipedia (svensk tekst): San Filippo Neri in Via Giulia.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 6.11.2019