ANNAS ROM GUIDE
San Giovanni de Matha, helgen

Franskmanden Jean de Matha (=San Giovanni de Matha, Saint John of Matha, Sankt Johannes von Matha) blev født i 1160 i Faucon i Provence, han studerede i Paris og blev senere præst.

Under sin første messe fik han en vision, der bød ham sammen med San Felice de Valois (Félix de Valois) at grundlægge Trinitarordenen, hvis hovedformål var indsamling af penge til at løskøbe kristne fanger hos de vantro. De to stiftere begav sig derpå til Rom, hvor de i 1198 fik bekræftet deres orden af Pave Innocens III, som havde studeret ved universitetet i Paris sammen med Giovanni.

Herefter rejste Giovanni de Matha rundt i Europa for at indsamle penge til ordenen og tog også flere gange til Tunis for personligt at løskøbe kristne slaver. Disse rejser tog imidlertid meget på ham og sine sidste år levede han plaget af sygdom i Rom i en lille klostercelle ved Trinitarernes kloster på Monte Celio ved den nuværende kirke San Tommaso in Formis ved Via di San Paolo della Croce og Villa Celimontana.

San Giovanni de Matha døde den 17. december 1213 og fejres denne dag samt den 8. februar. Han blev begravet i San Tommaso in Formis, men i 1665 flyttede de spanske Trinitarbrødre hans ben til Spanien, hvor de nu hviler i Trinitarkirken i Madrid. Relikvier findes i Kirkerne San Tommaso in Formis og i San Crisogono.

Trinitarordenen blev bekræftet anden gang af Pave Honorius III (1216-1227) og fik stor udbredelse, den skal have løskøbt mere end 900.000 kristne fanger i årenes løb.

Litteratur og Links om Sna Giovanni de Matha:
The Penguin Dictionary of Saints. Penguin Books, 1982.
- side 195
Reclams Lexikon der Heiligen und der biblischen Gestalten.
- side 288f.
I den norske katolske biografi:  "Den hellige Johannes av Matha (1160-1213)
På Catholic Information Network (CIN):  "St.John of Matha, founder of the order of the Trinitarians"
Fransk Internetside:  "La vie et l'oeuvre de Saint Jean de Matha"

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
Cop. Anne-Birgitte Larsson - siden er sidst opdateret d. 4.2.2006