ANNAS ROM GUIDE

Bemalet Hus på Piazza Costaguti

Se til højre for nr. 125 på Kort over den østlige del af Campo de' Fiori-Turen

På Piazza Costaguti står et lille, smalt, gammelt hus, klemt mellem 2 bredere og nyere bygninger. Det er bygget i 1500-tallet og efter det våben, som er malet øverst på facaden, har det tilhørt Santacroce-familien, som var dominerende her i kvarteret, der derfor kaldtes Contrada Santacroce. En af familiens ejendomme står stadig i tværgaden Via in Publicolis, på hjørnet af Via di Santa Maria del Pianto, der løber næsten parallelt med den sydlige husrække på Piazza Costaguti. Det gamle hus må have været en del af baggården til ovennævnte Palæ.

Huset er karakteristisk ved stadig at have bevaret noget af den oprindelige udsmykning, som kan ses på facadens og gavlens øverste dele:

Santa Maria in Publicolis. cop. Leif Larsson.......... Santa Maria in Publicolis. cop. Leif Larsson
alle fotos: cop. Leif Larsson
Santa Maria in Publicolis. cop. Leif Larsson

På facaden ses øverst under det brede og udskårne tagudhæng en bemaling af rondeller med blomster på rustrød baggrund i lynetterne ved siden af vinduesbuerne. Buerne er forstærket med en buet frise af mindre blomsterrondeller af samme type:

Santa Maria in Publicolis. cop. Leif Larsson

Santa Maria in Publicolis. cop. Leif Larsson

På mellemstykkket mellem de buede vinduer i de dybe vindueskarme er der kun en lille rest af bemalingen, men den lader til at have bestået af bladranker, måske af laurbærblade. I hver side af vinduerne er Santacrocefamiliens våben malet. Det er delt på langs, den ene del med bund i sølv (her på muren gengivet med en gul farve), den anden med rød bund. Ovenpå sidder et kors, der ligeledes er delt på langs og malet med den modsatte dels farve:

Santa Maria in Publicolis. cop. Leif Larsson

Under de buede vinduer foroven er der rester af 2 brede friser, der sikkert begge har været bemalede, men idag ses kun enkelte røde og hvide farverester på den øverste og mønsteret er svært at skelne. På den nederste er mønsteret indridset i pudslaget på muren. Det består af spiraler og muligvis af guirlander og grotesker:

Santa Maria in Publicolis. cop. Leif Larsson

Også på den fri del af husets gavl kan man se rester af bemaling helt oppe under tagudhænget, hvor en bred frise med guirlander og spiraler i blegrøde og hvide farver slynger sig:

Santa Maria in Publicolis. cop. Leif Larsson
Santa Maria in Publicolis. cop. Leif Larsson
alle fotos: cop. Leif Larsson

 

Litteratur om Bemalet Hus på Piazza Costaguti:
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21 (før de nyeste fund).
Majanlahti, Anthony: Guida completa alle grandi famiglie di Roma. Milano, Avaliardi, 2006.
- side 30.
Info.roma: Edificio istoriato a Piazza Costaguti.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 4.11.2014