ANNAS ROM GUIDE

Contrada Santacroce

Se til højre for nr. 125 på Kort over den østlige del af Campo de' Fiori-Turen

Fra 1100-1200-tallet og frem til slutningen af 1800-tallet havde den gamle romerske familie Santacroce deres base i et område, der strakte sig på tværs af kvartererne Rione Sant'Angelo og Rione Regola. Her opførte de deres huse, befæstede et tårn, sloges med nabofamilierne om magten, byggede deres palæer og begravede deres døde i familie-kirken Santa Maria in Publicolis.

Det var kort sagt Santacroce-familiens område, som de beherskede og hvor deres tilstedeværelse var følt og respekteret: Contrada Santacroce, hvor ordet contrada kan oversættes til "område" eller "kvarter", "egn" eller "en bred gade".

Contrada'en strakte sig fra Ghetto-området i øst til kort før Campo de' Fiori i vest. Heroppe residerede Orsini-familien, som var mægtigere end Santacroce-familien og derfor den, der bestemte. Men de havde interesse i at knytte den stridbare og store Santacroce-familie til sig og benytte sig af familiemedlemmernes tjenester i deres egen magtkamp, så de favoriserede Santacroce-familien, giftede sig med dens medlemmer, støttede deres kandidatur til prestigefyldte hverv i den kommunale administration, blandt andet som "conservatori", og skaffede dem len i omegnen.

Contrada Santacroce's nordgrænse var således Orsini'ernes sydgrænse langs Via dei Giubbonari - over nutidens Piazza Cairoli - og langs Via dei Falegnami. Områdets sydgrænse lå i kvarteret omkring kirkerne Santissima Trinità dei Pellegrini, San Salvatore in Campo og på den anden side af nutidens Piazza Cairoli og Via Arenula: langs Via di Santa Maria del Pianto.

Idag virker området noget fragmenteret og spredt i øst og vest, men før Via Arenula blev anlagt i slutningen af 1800-tallet, var dette et sammenhængende område, hvorover Santacroce-familien havde fuld kontrol fra deres Tårn på hjørnet af Via in Publicolis og Via di Santa Maria del Pianto.

I Contrada Santacroce finder man stadig rester af familiens storhedstid. Fra den tidligste bosættelse i det østlige område, til den senere i det vestlige:

- på hjørnet af Via in Publicolis og Via di Santa Maria del Pianto: Palazzetto Santacroce, opført af Antnio Santacroce i slutningen af 1400-tallet, samt: Torre dei Santacroce, der idag indgår som et hjørne af palæet,

- På Piazza Costaguti: en lille ejendom fra 1500-tallet, som har været en del af Palazzetto Santacroce. Den er bemalet med familiens våben,

- i Via in Publicolis: ejendomme, der tidligere har tilhørt familien, men i 1858 solgtes sammen med Kirken til Gaetano Errico, som i 1835 havde grundlagt den religiøse orden "La Congregazione dei Missionari dei Sacri Cuori",

---- i samme gade: Kirken Santa Maria in Publicolis, der fungerede som familiekapel og gravkirke for Santacroce'rne.

- ved Piazza Benedetto Cairoli: Palazzo Santacroce ai Catinari med den tilhørende bagbygning langs Via degli Specchi og starten af Via dei Giubbonari blev påbegyndt i slutningen af 1500-tallet af Onofrio Santacroce.

- ved Piazza del Monte di Pietà: Palazzo del Monte di Pietà, som oprindeligt blev bygget af et medlem af Santacrocefamilien i midten af 1500-tallet.

 

 

Litteratur om Contrada Santacroce:
Carpaneto, Giorgio: I palazzi di Roma. 3.edizione. Newton Compton editori, 1998.
- side 466-468.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione XI S. Angelo. - 4. edizione riveduta e ampliata / a cura di Carlo Pietrangeli. - 1984. ------- side 52, 53, 54, 57, 102.
--- Rione VII Regola, Parte I - 3. edizione / a cura di Carlo Pietrangeli. - 1980. ------- side 40, 50, 52, 76.
Majanlahti, Anthony: Guida completa alle grandi famiglie di Roma. Milano, Avaliardi, 2006.
- side 28-33.
Rendina, Claudio: Le grandi famiglie di Roma. Newton & Compton Editori, 2004.
- side 548-550.
Rendina, Claudio: I Palazzi storici di Roma. (Quest'Italia, collana di storia, arte e folclore, n.317). Newton & Compton Editori, 2005.
- side 114.
Info.roma: Via in Publicolis, Roma.
Romasegreta: Via in Publicolis.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 3.11.2014 og sidst opdateret d. 4.11.2014