ANNAS ROM GUIDE

Palazzo Santacroce a Sant' Angelo

Via in Publicolis

Se til højre for nr. 125 på Kort over den østlige del af Campo de' Fiori-Turen

 

I slutningen af 1400-tallet kom den gamle og tidligere så stridslystne Santacroce-familie tilbage til Rom efter det ekstil, som Pave Sixtus IV (1471-1484) havde pålagt dem. Samtidig lod Paven Santacroce-familiens gamle huse og ejendomme ødelægge som straf for de evindelige krige og kampe, som de involverede sig i.

Straks efter at Sixtus IV var død og Innocens VIII var blevet pave i 1484, vendte Santacroce-familien hjem og overhovedet Antonio Santacroce påbegyndte opførelse af et nyt palæ på ruinerne af deres tidligere huse. Det er dette palæ, som stadig ligger på hjørnet af Via di Santa Maria del Pianto og Via in Publicolis og det blev base for familiens fremgang i årene efter. I bygningen inkorporeredes et Middelaldertårn, det såkaldte Torre dei Santacroce, som har hørt til familiens ældre ejendom.

Huset kaldes også Palazzetto Santacroce for at skelne det fra det store Palazzo Santacroce ai Catinari, som står ved Piazza Benedetto Cairoli. og blev bygget 100 år senere.

Palæet i kvarteret Rione Sant'Angelo har facaden dækket med plader af travertin og flere steder er den dekoreret med smukke, diamant-tilhugne sten. Huset har 3-4 etager, men hjørnet med Tårnet er 1 etage højere. Oprindeligt var sidehusene ikke så høje, så Tårnet har raget mere op og set mere majestæstisk ud, idag bemærker man det knap nok i de smalle gader.

Facaden ud mod Via in Publicolis har 3 fag. I midten sidder den store portal under et indskriftsbånd med teksten "Antonius de Santacruce f(ecit)": "Antonio Santacroce lod denne bygning opføre". Det sidste fag tilhører Tårnbygningen, ligesom det første fag ud mod Via di Santa Maria del Pianto, mens de resterende 3 fag tilhører selve huset. I stueetagen i denne side kan man ved gadenumrene 60, 61, og 62 se de buede portåbninger, som førte ind til 1400-tallets forretninger.

Over buerne har førstesalen her nogle mindre vinduer med et rundt glugkul ovenover. De samme lysåbninger har nogle mindre nicher mellem forretningsbuerne. Det skal være påvirkning fra Antikkens forretninger, hvor der var beboelse på en slags hems over butikslokalet.

I 1646 blev huset skadet af en brand og da det allerede var ret forfaldent, blev det restaureret. Det er muligt, at de ekstra etager i sidebygningerne stammer fra denne tid.

 

Litteratur om Palazzo Santacroce a Sant'Angelo:
Carpaneto, Giorgio: I palazzi di Roma. 3.edizione. Newton Compton editori, 1998.
- side 466.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione XI S. Angelo. - 4. edizione riveduta e ampliata / a cura di Carlo Pietrangeli. - 1984. ------- side 52, 53, 54, 57, 102.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21 (før de nyeste fund).
Majanlahti, Anthony: Guida completa alle grandi famiglie di Roma. Milano, Avaliardi, 2006.
- side 28-30.
Rendina, Claudio: Le grandi famiglie di Roma. Newton & Compton Editori, 2004.
- side 548-550.
Rendina, Claudio: I Palazzi storici di Roma. (Quest'Italia, collana di storia, arte e folclore, n.317). Newton & Compton Editori, 2005.
- side 114.
Info.roma: Palazzo Santacroce a Sant´angelo.
Romeartlover: Palazzo Santacroce.
Treccani.it: Santacroce Publicola.
Wikipedia: Santacroce (famiglia) (italiensk tekst).

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 1.11.2014 og sidst opdateret d. 3.11.2014