ANNAS ROM GUIDE

Casa di Latino Giovenale Manetti

- nu forsvundet hus ved den forsvundne Piazza di Santa Maria in Monticelli -

Se over nr. 112 på Kort over den østlige del af Campo de' Fiori-Turen

Ved den nu forsvundne lille plads, Piazza di Santa Maria in Monticelli, som lå foran Kirken af samme navn i kvarteret Rione Regola - bag ved og til dels opslugt af det store i 1903 byggede Palazzo del Ministero della Giustizia - stod i 1500-tallet et hus, som tilhørte historikeren og digteren Latino Giovenale Manetti. Nogle historikere mener, at et af "case di San Paolo" , som stadig kan ses for enden af Via di Santa Maria in Monticelli, kan have været Manetti's hus, mens andre anser det for sandsynligt, at hans hus ikke eksisterer længere.

Manetti, der levede i Rom fra 1486 til 1553, bestred flere høje hverv indenfor Administrationen i Roms Kommune, han var blandt andet "Maestro dele strade" i 1535-1537, 1541-1543, og indtil 1551, samt "Commisario delle Antichità", og havde altså her ansvaret for byplanlægning og gader, samt for udgravninger og de fund, som gjordes i den forbindelse. Han var også flere gange valgt som "Conservatore" (1536, 1546 og 1549) og var således en meget indflydelsesrig og kendt person i 1500-tallets Rom.

Manetti samlede selv på antikviteter og havde i sit hus på Piazza di Santa Maria in Monticelli en stor samling af antikke fund.

Det lader til, at Manetti også ejede nogle huse lidt længere mod nordøst, oppe omkring nutidens Via delle Botteghe Oscure og Via dei Funari. En kilde omtaler en mur mellem en have tilhørende Società dell'Annunziata og "de huse som tilhører Latino de' Manetti de' Giovenali".

 

Litteratur om Casa di Latino Giovenale Manetti:
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione VII Regola, Parte I / a cura di Carlo Pietrangeli. - 3. edizione, 1980. --- side 46.
Treccani: Manetti, Latino Giovenale.
Wikipedia (italiensk tekst): Latino Giovenale Manetti.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 5.10.2018 og sidst opdateret d. 6.10.2018