ANNAS ROM GUIDE

Piazza di Santa Maria in Monticelli

- nu forsvunden plads i Rione Regola -

Se under nr. 114 og nr. 115 på Kort over den midterste del af Campo de' Fiori-Turen

Denne Plads eksisterer ikke længere, men den lå tidligere i nærheden af Kirken Santa Maria in Monticelli og den nærliggende Piazza Branca, der ligeledes er forsvundet idag, opslugt af nutidens Piazza Benedetto Cairoli og den brede trafikåre Via Arenula.

Piazza di Santa Maria in Monticelli lå lidt længere mod sydvest, foran indgangen til Kirken, og strakte sig herfra mod øst i det område, der nu dækkes af nordfløjen af det store Justitspalæ, Palazzo del Ministero della Giustizia, som i 1920'erne var skyld i at megen gammel bebygelse i området forsvandt.

Pladsen har muligvis ligget på dette sted fra meget tidlig tid. Der findes gamle fortællinger, som beretter, at apostlen Paulus boede her i området, da han i år 67 efter Kristus opholdt sig i Rom på grund af den retssag mod ham, der endte med hans dødsdom. Han skulle efter traditionen have boet i nogle huse, som lå i nærheden af floden og i Middelalderen skal man have genopbygget dem. Det skulle så være disse Middelalderhuse, som man kan se syd for Kirken og Pladsen. De kaldes idag "Le case di San Paolo" : "Paulus' huse". Kirken skulle derimod først være blevet opført i 400-tallet på den lille bakke, der ligger her og stadig kan anes.

Fra kirkefacaden strakte Pladsen sig så nedad den svage skråning mod øst og op mod den gade, hvor stolemagerne holdt til, hvorfor den kaldtes Via dei Sediari. For at adskille den fra andre gader af samme navn, kaldes den idag Via della Seggiola ("Stole-gaden"). Efter 1870 blev den østligste del af denne gade opslugt af Via Arenula.

På gamle Rom-kort kan man se Piazza di Santa Maria in Monticelli angivet, blandt andet på Bufalini's kort fra 1551, og på GiovanBattista Falda's kort fra 1676 er den ganske tydelig og markeret med sit navn. På Giuseppe Vasi's prospekt af Kirken fra 1756 ses også tydeligt det meget større rum foran Kirken, hvor dennes facade idag forekommer noget klemt. (Se Vasi's stik på Alvaro de Alvariis' photostream på Flickr).

Ved Piazza di Santa Maria in Monticelli lå i midten af 1500-tallet det hus, hvor den kendte historiker og "Maestro delle strade" Latino Giovenale Manetti boede. Han ejede en stor samling af antikke ting og sager, som opbevaredes i dette hus, som menes ikke længere at eksistere. Måske er det forsvundet samtidig med Pladsen. Nogle historikere har foreslået, at det skulle være et af de gamle Middelalderhuse syd for Pladsen, "Le case di San Paolo", som i 1500-tallet måske var beboet af Manetti, men dette er tilsyneladende kun en teori.

 

 

Litteratur om Piazza di Santa Maria in Monticelli:
Carandini, Andrea: Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
- 2 : Tavole e indici. ---- Kort nr. 18.
Delli, Sergio: Le strade di Roma. - Roma : Newron Compton editori, 1975.
- side 553-554.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione VII Regola, Parte III / a cura di Carlo Pietrangeli. - 2. edizione, 1979. --- side 46.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21 - NB:før de nyeste fund --- derfor er f.eks. Circus Flaminius og Crypta Balbi byttet om !!!!! .
Lombardi, Ferruccio: Le piazze storiche di Roma esistenti e scomparse. Newton & Compton, 2001.
- side 265-266.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 2.10.2018