ANNAS ROM GUIDE

Edicola med Madonna med Barnet og San Giovannino

- Vicolo dei Venti 5 - i Rione Regola -

Se over nr. 54 på Kort over den midterste del af Campo de' Fiori-Turen

 

I den lille gade Vicolo dei Venti, der løber mellem Piazza Farnese og sidegaden Via del Mascherone, står i nr.5 et gammelt hus, hvor der på muren mellem vinduerne på førstesalen hænger en stor, udskåret stukramme indeholdende et af de mange små Maria-altre, kaldet "edicole sacre", som findes overalt i kvarteret.

Billedet er udført af en ukendt kunstner i 1864, hvilket fremgår af en lille tekstplade på hver side af rammen. Disse kan dog ikke ses nede fra gaden, men er noteret i en kommunal registrant over Roms Madonnelle, som disse gadealtre også kaldes.

Den høje stukramme, der med en bue foroven rager op over førstesalens vinduer, består af en vandret, udskåret frise, båret af et relief i spiralformer med blomster og et våbenskjold i midten, der viser Della Rovere-familiens våben. Frisens basrelief består af blomsterranker og blade. I hver side rejser der sig en flad "søjle", som foroven bærer en kannelleret bue. Søjlerne er også udsmykket med basrelieffer af over hinanden stående kandelabre. Dette motiv gentages også - sammen med en række kerubinhoveder - på "søjlernes" indersider, der fører ind til en ret dyb niche, hvori selve Maria-billedet er indsat, toppet af en smal udskåret frise, der i hver side udgør "søjlernes" kapitæler. Under billedet sidder en dobbelt ramme med indskriften "Ave Gratia Plena" : "Hil (dig Maria), fuld af nåde".
Over søjler, billede og kapitælfrisen afsluttes nichen af en "muslingeskal" øverst i den kannellerede bue.

Selve billedet er et oliemaleri på lærred på ca. 70 x 50 cm (mens rammen måler 310 x 130 cm og sidder i en højde af 5 meter fra jorden).

Motivet er Jomfru Maria med Jesus-Barnet og San Giovannino. Maria er klædt i den sædvanlige blå kappe over en rød tunika og hendes ansigt ses midt i billedet, svagt hældende mod højre og nedad, hvor hun betragter det delvist nøgne Barn til venstre, siddende på et hvidt klæde, som hendes højre hånd trækker op over hans ryg. (Sammenlign Barnet på mosaikken på Madonna-alteret på hjørnet af Via del Mascherone).
På maleriet her i nr. 5 ser Barnet lidt nedad og over mod San Giovannino, der i en brun kjortel ses i nederste højre del af maleriet. Barnets venstre hånd rækker ud mod San Giovannino, der bøjer sig frem for at kysse denne hånd, mens dets højre hånd er rejst med åben håndflade. San Giovannino har i sin venstre hånd et bånd med indskriften "Ecce Agnus Dei" : "Her er Guds Lam", der hentyder til Jesus.

Navnet San Giovannino - den lille Giovanni / Johannes - bruges, når Johannes Døberen (San Giovanni Battista) afbildes som barn. Han var i familie med Jesus og blot 6 måneder ældre. Traditionen vil, at han som barn legede med den lille Jesus. Han vises som regel i en brun kappe med et kors og et bånd med indskriften "Ecce Agnus Dei".

I alterrammens nederste frise er indsat holderen til en lampearm, der har form som en lilje og bærer en lille ottekantet lanterne i smedejern.

Litteratur om Edicola med Madonna med Barnet og San Giovannino:
Gittarelli, Sergio: Le edicole sacre di Roma : a passeggio per le vie di Roma alla scoperto delle Madonnelle. - 1. edizione. - (Roma?) : Edizioni ACM, 2008.
- side 142.
Martini, Maria Cristina: Madonnelle : edicole e immagini sacre sui palazzi di Roma. - Roma : MMC Edizioni, 2015.
- Volume 6: Rioni: VII Regola, XI S .Angelo, X Campitelli.
----- side 39.
Per le vie di Roma : le edicole sacre / a cura di Luisa Cardilli. - Bonsignori Editori, 2000.
- side 194.
info.roma.it: Madonna col Bambino e San Giovannino.
www.borgato.be: Vicolo de' Venti.
RomaSegreta.it: Vicolo de' Venti.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 25.9.2021 og sidst opdateret d. 27.9.2021