ANNAS ROM GUIDE

Fontæne på Piazza d'Aracoeli

Se nr. 8 på Kort over den østlige del af Campo de' Fiori-Turen

Piazza d'Aracoeli står der en let og elegant fontæne, som er tegnet i 1589 af Giacomo Della Porta og udført af stenhuggerne Andrea Brasca, Pietro Gucci og Pace Naldini.

Fontana di Piazza d'Aracoeli  - cop. Bo Lundin
cop. Bo Lundin

Fontænen består af et rundt marmorbassin, midt i hvilket der rejser sig et dybr, rundt kar med buet kant. I dette knejser - ovenpå en kvadratisk base, som er udsmykket med relieffer af masker og guirlander - et mindre og fladere kar, hvori der står 4 småbørn, der på ryggen bærer opdragsgiveren Pave Sixtus V's våbensmærke, de 3 høje. Den øverste høj sprøjter en tynd vandstråle op i luften. I hænderne holder børnene amfora'er, som udspyer vand, der falder ned i det flade kar, hvor det løber ud over kanten til det dybe kar og videre ud over dettes kant til bassinet i gadeniveau. En række relieffer af løvehoveder er anbragt på underkanten af de øverste kar.

De små leende og vandsprøjtende børn kopierede Della Porta efter en nu forsvunden fontæne, som i 1490 var blevet opført foran Peterskirken og på det tidspunkt gav det reneste drikkevand i Rom. Fontænen var derfor meget kendt og elsket, men blev fjernet, da Piazza San Pietro blev omlagt i 1600-tallet.

Oprindeligt var fontænens nederste bassin ikke rundt, men mere ovalt med "tunger" i 4 retninger, og i flere etager. Dette bassin blev udskiftet under en restaurering i 1800-tallet. Det nederste bassin var beregnet til vanding af heste og kvæg, mens det midterste kar skulle forsyne kvarterets beboere med vand. Den øverste kumme var blot til pynt.

Fontænen, som forsynes med vand af akvædukten Acqua Felice, blev allerede restaureret første gang i 1660 under Pave Alexander VII, og senere er der også foretaget forskellige restaureringer.

 

Piazza d'Aracoeli 1669
1=Fontæne tegnet af Giacomo della Porta, 2= Palazzo Fabi Silvestri, 3=Palazzo Santacroce, 4=Capitolhøjen,
5=Palazzo Massimo di Rignano, 6=Palazzo Fani-Ruspoli-Pecci Blunt, 7=Via della Tribuna di Tor de' Specchi,
8=Palazzo Aquilani, 9=Casa dell'Arciconfraternita degli Agonizzanti


Litteratur om Fontænen på Piazza d'Aracoeli:
Morton, H.V.: Roms fontæner. Nyt Nordisk Forlag, 1973.
- side 156, 157.
Pocino, Willy: Le fontane di Roma. Newton & Compton editori, 1996.
- side 24.
Pulvers, Marvin: Roman Fountains : 2000 Fountains in Rome : a complete Collection. Roma, "L'Erma" di Bretschneider, 2002.
- side 149.
Info.roma: Fontana dell'Aracoeli.
Alvaro de Alvariis' photostream påFlickr: Fontana dell'Aracoeli.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 31.10.2016