ANNAS ROM GUIDE
Fontæne på Piazza Campitelli

Se over nr. 150 på Kort over den østlige del af Campo de' Fiori-Turen

Piazza Campitelli står der foran Palazzo Stati en elegant fontæne, som er tegnet i 1589 af Giacomo Della Porta og udført af stenhuggeren Pompilio De Benedetti.

Fontænen består af et otte-kantet kar i travertin i midten af hvilket et mindre kar af samme form rejser sig. Otte-kanternes længste sider vender ind mod Palæet og ud mod Pladsen, samt mod sydøst og nordvest. Hjørnesiderne har form af konkave buer. På de 6 sider af det øverste bassin er der store relieffer af våbenskjolde for Senatet og det Romerske Folk og for de af kvarterets familier, som bekostede fontænens opførelse: Capizucci-familien, Albertoni-familien, Muti-familien og Ricci-familien. På siderne mod sydøst og nordvest sidder derimod 2 store masker med æselsører og forvrængede, store munde, som spyer vand ud i det underste kar.

Midt i det øverste kar står en opsats med bølgende linier som en "baluster" ("en søjleagtig udbuet støtte i rækværk eller gelænder") med udskårne dekorationer. Den bærer en cirkelrund kumme i hvidt marmor, hvorfra der i midten sprøjtes en tynd vandstråle op i luften og ned i kummen, for derfra at løbe ud over kanten og ned i det mellemste kar.

Fontænen, som forsynes med vand af akvædukten Acqua Felice, blev oprindeligt anbragt midt på Piazza Campitelli, men efter udvidelsen af Kirken Santa Maria in Campitelli i 1679 kom dennes facade til at stå alt for tæt på Fontænen. Pave Innocens XI lod derfor fontænen flytte til den nuværende placering for at give områdets beboere, som kom her og hentede vand, mere plads til denne aktivitet. Der desuden medførte en masse højrøstet snak, grin og larm, som ellers kunne forstyrre andagten i Kirken.

Fontænen er restaureret flere gange, blandt andet af arkitekten Raffaele de Vico i 1927, samt i nyere tid i 1993.

 


Litteratur om Fontænen på Piazza Campitelli:
Morton, H.V.: Roms fontæner. Nyt Nordisk Forlag, 1973.
- side 72 (pl. 9), 155, 156.
Pocino, Willy: Le fontane di Roma. Newton & Compton editori, 1996.
- side 64, 65.
Pulvers, Marvin: Roman Fountains : 2000 Fountains in Rome : a complete Collection. Roma, "L'Erma" di Bretschneider, 2002.
- side 250.
Info.roma: Fontana di Piazza Campitelli.
Alvaro de Alvariis' photostream påFlickr: Piazza Campitelli.
---: Foto af fontænen.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 29.10.2016 og sidst opdateret d. 31.10.2016