ANNAS ROM GUIDE

Palazzetto di Flaminio Ponzio

Via Montanara / Piazza Campitelli nr. 6

Se nr. 150 på Kort over den østlige del af Campo de' Fiori-Turen

 

 

I Via Montanara ses til højre for den tidligere kirke Santa Rita da Cascia et mindre hus, som kaldes Casa eller Palazzetto di Flaminio Ponzio.

Denne Ponzio var arkitekt for Pave Paul V, født i Viggiù omkring 1559 og arbejdende især i Rom indtil sin død i denne by i 1613. Men at kalde bygningen i Via Montanara for Flaminio Ponzio's hus er noget af en tilsnigelse! Arkitektens hus stod nemlig fra år 1600 i den nu nedrevne Via Alessandrina, som løb i området, hvor nu Via dei Fori Imperiali løber. Bebyggelsen her blev revet ned i 1933, da den nye gade blev anlagt, men da facaden på Ponzio's hus var bevaringsværdig, valgte man at flytte dele af den hen på et omkring 1950 nybygget hus i Via Montanara.

Piazza Campitelli  - cop.Leif Larsson

Bygningen er orienteret mod Piazza Campitelli. Dens sidevæg med 4 fag i 4 etager uden døre eller porte ligger ud mod Via Montanara, mens den smukke portal med hovedindgangen under en lille smedejernsbalkon vender ud mod Pladsen. Palæet er med en kort tværbygning bygget sammen med en parallelbygning, der støder op til Kirken Santa Maria in Campitelli's nabohus på venstre side, Palazzo Stati. Mellem dette hus og den forreste del af Palazzetto di Flaminio Ponzio er der foran Palæets hovedindgang opstået en ganske lille plads, som ligger omtrent ud for Via Capizucchi, der fra den modsatte side af Via Montanara går mod nordøst langs nordmuren til Monastero di Tor de' Specchi.

Palazzetto di Flaminio Ponzio har murene pudset op i en lys okker farve. Vinduerne er høje i stueetagen og andensalen, mens de er mindre og kvadratiske på førstesalen og trediesalen. Mellem første- og andensalen løber en enkel frise og gesims som etageadskillelse. Bygningens hjørner er beklædt med en lodret række kvadersten. Vinduesfordelingen går igen på alle bygningens sider, men på siden ud mod Piazza Campitelli er der mere udsmykning. Det er denne del, som er opbygget i stil med arkitektens oprindelige hus. Her er førstesalens vinduer ganske små for at gøre plads til den brede portal i en ramme af kvadersten. I frisen under andensalen er der under vinduerne (et på hver side af midterbalkondøren) rektangulære rammer med relieffer af en ørn mellem 2 løver. Over vinduerne er der trekantede, brudte gavlfelter, som omslutter små relieffer med en løve over en guirlande af blade og blomster. Over balkondøren er der et buet, brudt gavlfelt omkransende et relief af et englehoved eller maske, som blev nyhugget efter originalen ved genopførelsen.

Det oprindelige hus var udsmykket med fresker, hvoraf nogle blev flyttet til Oratorio di San Giovanni i Casa dei Cavalieri di Rodi (se foto heraf samt andre fotos fra Palazzetto di Flaminio Ponzio).

For enden af Via Montanara står en smuk fontæne fra 1589 og her begynder Piazza Campitelli, som beskrives på denne side.

Palazzetto di Flaminio Ponzio er bygget på et sted, hvor der i Antikken løb en lille gade bag det gamle Bellona-Tempel. Både dette og gaden lå vinkelret på nutidens Via Montanara og Palæet, hvorunder der er fundet rester af brolægning. Under ejendommens nordvestlige hjørne har man desuden fundet rester af en antik bygning, som muligvis har udgjort et lejlighedskompleks.

Midt for Palæet er der midt i gaden - og dermed noget sydøst for nutidens fontæne - fundet rester af en Bue, hvis navn ikke kendes fra kilderne.

 

 

Litteratur om Palazzetto di Flaminio Ponzio:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Tav. 208, 214, Regione IX, samt Kort 19.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione XI S.Angelo - 4. edizione riveduta e ampliata / a cura di Carlo Pietrangeli. - 1984. ------- side 92.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21 (før de nyeste fund).
Rendina, Claudio: I Palazzi storici di Roma. (Quest'Italia, collana di storia, arte e folclore, n.317). Newton & Compton Editori, 2005..
- side 397.
Alvaro de Alvariis' photostream på Flickriver: Via Alessandrina (her med Flaminio Ponzio's oprindelige hus).
Info.roma.it: Ricostruzione del palazzetto di Flaminio Ponzio.
Romeartlover.it: Casa di Flaminio Ponzio.
Sovrintendenza Capitolina: Palazzetto di Flaminio Ponzio.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 12.10.2016