ANNAS ROM GUIDE
Cappella di San Giovanni Battista

Denne lille Kirke er indrettet i 1946 i atriet i et romersk domus fra Kejser Augustus' tid, som lå ved siden af Augustus' Forum ved nutidens Piazza del Grillo. Idag er den en del af det 1400-tals hus, som ligger på dette sted med udsigt ud over Kejserfora'eneCasa dei Cavalieri di Rodi.

I Cavalieri di Rodi, Ridderne fra Rhodos, er blot et andet navn for den gamle Johanniter-Orden, som fra 1200-tallet havde et Kloster og en Kirke bygget på ruinerne af Augustus' Forum og det Tempel for Mars Ultor, som Kejseren havde ladet rejse derpå i år 2 før Kristus. Da man i 1924 ville fritlægge Kejserfora'ene, blev både Kloster og Kirke imidlertid nedrevet.

Men ikke selve Johanniternes tidligere hus. I stedet begyndte man i 1940 på en restaurering af denne bygning og i 1946 overlod Roms Kommune brugen af den til Johanniter-Ordenen, der idag hedder Sovrano Militare Ordine di Malta, og det er dem, der har foranlediget kapellet indrettet.

Kirkerummet er indrettet i en tidligere åben, nu overdækket lille gård omkranset af buegange. Det antikke, rå murværk i travertin står frit i rummet med 3 buer på hver af de tre sider, mens indgangssiden kun har een bred bue. Søjlerne er brede og flade. Det nye buede loft er hvidkalket mellem buer af teglsten.

Til højre står der ved indgangen en moderne statue af Johannes Døberen ("San Giovanni Battista"), udført af Alfredo Biagini. I den midterste bue i bagvæggen har man lavet et hulrum til alteret, der også er forsynet med en bronzebuste af Johannes Døberen af Biagini, der også er mester for lysestagerne, som forestiller knælende Johanniter-riddere. Alterrummet har et buet loft udsmykket med Malteser-korset i kassetter. På væggene er der opsat 1600-tals fresker, som er flyttet fra Flaminio Ponzio's nu nedrevne hus i den gamle Via Alessandrina. Over alterrummet er der i væggen indsat en overligger med indskriften "D. IOHANNI BAPTISTAE DIC. ANNO D.NI MDCCCCXLVI" ("Viet til Johannes Døberen i det Herrens År 1946").

Ved siden af Kapellet er der adgang til Antiquarium del Foro di Augusto. Indgangen til dette samt til kapellet er fra Piazza del Grillo gennem en dør til venstre for Casa dei Cavalieri di Rodi.

Litteratur om Cappella di San Giovanni Battista:
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione I, Monti, del 4: side 22f.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr. 22.
Roma Sacra. Guida alle Chiese della Città Eterna. Elio de Rosa editore, 1995.
- 3. itinerario: side51f.

Plan over området
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 1.10.2005 og sidst opdateret d. 12.10.2016