ANNAS ROM GUIDE

Palazzo Mandosi

- Piazza Farnese 51 / Vicolo dei Venti - i Rione Regola -

Se nr. 53 på Kort over den midterste del af Campo de' Fiori-Turen

 

På østsiden af Piazza Farnese står - på hjørnet af den smalle Vicolo dei Venti - det såkaldte Palazzo Mandosi, også kaldet Palazzo Castelli Mandosi Mignanelli efter de mange ejere, der har boet i Palæet i tidens løb. Nogle gange omtales det også som Palazzo Mandosio Della Spina.

Palæet er bygget i 1600-tallet for Mandosi-familien, som havde deres rødder i Tyskland, men fra 1400-tallet havde slået sig ned i Amelia i Umbrien, hvorfra de i slutningen af århundredet var flyttet til Rom. Familiens våben ses under førstesalens balkon over hovedportalen mod Piazza Farnese, men det er idag meget udvidsket.

En af Mandosi-familiens grene blev gift ind i Castelli-familien, da den mandlige Mandosi-gren uddøde. Senere overtoges Palæet på et tidspunkt af Mignanelli-familien.

Bygningen har mod Pladsen 7 fag og de 2 yderste er flankeret af lodrette rækker af hvide stenkvadre. Resten af den 5-etager høje facade er pudset op i en ret mørk okker farve. Den store hovedportal, der har husnummer 51, er indrammet af en meget bred række stenkvadre i peperinomarmor. Vinduerne på første- og fjerdesalen er små og kvadratiske, mens anden- og trediesalens er høje og rektangulære, indrammet af profilerede stukrammer og toppet af vandrette overliggere. Over portalen i midten sidder på førstesalen en række brede, udskårne stenkonsoller, som bærer en stor og massiv stenbalkon i peperinomarmor. Den skal være tilbygget i 1800-tallet. I stueetagen er der smalle vinduer og firkantede portåbninger, som er indrettet til forretninger og restaurant.

Mod Vicolo dei Venti har ejendommen 2 fag og en meget enkel facade med vinduer i brede, flade rammer og en enkelt lav og lille dør i nr. 8. På et tidspunkt udvidedes Palazzo Mandosi i denne retning og indkapslede de 2 mindre 1500-tals nabohuse: Palazzo Della Spina i nr. 8A og Casa di Polidoro Benamati i nr.9-10.

Litteratur om Palazzo Mandosi:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 13.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione VII Regola, Parte II / a cura di Carlo Pietrangeli. - 3. edizione, 1984. ----- side 90.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 20 (før de nyeste fund).
borgato.be: Piazza Farnese.
info.roma.it: Palazzo Castelli Mandosi Mignanelli.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 25.9.2021 og sidst opdateret d. 30.9.2021