ANNAS ROM GUIDE

Palazzo Mastrozzi Graziosi

- Piazza di Santa Caterina della Rota nr. 91 -
- / Via Monserrato nr. 95 -

Se nr. 62 på Kort over den vestlige del af Campo de' Fiori-Turen

På hjørnet af Piazza di Santa Caterina della Rota og Via Monserrato står det store Palazzo Mastrozzi-Graziosi. Facaden mod Pladsen har 6 fag, men efter de 2 mod sidegaden Via in Caterina knækker den en smule. Her sidder i det tredie fag den flotte, gamle indgangsportal med nr.91, mens en mindre dør ses i nr. 90, indsat i en gammel portbue med bred travertinkarm. En lignende findes til højre i nr.93. Mellem indgangene sidder høje vinduer i forvitrede brede stenrammer. Under det ene er der i nr.92 indrettet en mindre dør. Bygningen er fra 1700-tallet og det samme gælder portalen med kannellerede marmorsøjler med bladrelieffer, som muligvis stammer fra en endnu ældre portal. Huset har 5 etager under det brede og smukt udskårne tagudhæng, hvis underside rummer relieffer af roser, liljer og andre dekorative elementer. I det hele taget er der gjort meget ud af facaden, trods dens enkle oppudsning i en lys farve med smalle etageadskillelsesbånd under anden- og trediesalens vinduer.

Og netop vinduerne er udsmykningen. På førstesalen er de ikke så høje og blot i enkle, profilerede rammer, men på anden- og trediesalen er de høje og de profilerede rammer er her dekoreret på forskellig vis. Andensalsdekorationerne udgøres af brede overfelter med medusahoveder med masser af krøller bærende en bølget overligger. På trediesalen er rammerne omkranset af blomster- og bladguirlander, der foroven samles af løvehoveder under en muslingeskal. Også fjerdesalens vinduesrammer toppes af guirlander og hoveder. De 2 midterste fag er desuden lavet til altandøre bag franske altaner.

En rigtig altan findes på andensalens hjørne, hvor den dækker det yderste fag samt faget ud mod Via Monserrato. Den er båret af kraftige, udskårne konsoller og forsynet med smedejernsgitter med spiralmønster. Palæets 4 fag ud mod Via Monserrato er opbygget og udsmykket på samme måde. Her er der dog 2 mindre indgangsdøre i nr. 95 og 97.

Foto af San Girolamo della Carità. cop.Leif Larsson......Foto af Palazzo Mastrozzi-Graziosi. cop.Leif Larsson
San Girolamo della Carità og Palazzo Mastrozzi-Graziosi. - cop.Leif Larsson

Palæet er som nævnt bygget i 1700-tallet og ejedes i sin tid af Mastrozzi-familien, men er senere overgået til Graziosi-familien. Mastrozzi-familien stammede fra Terni, men lod altså dette palæ bygge i Rom. Det skal også have været denne familie, som omkring midten af 1700-tallet lod Giovanni Battista Piranesi bygge husets meget indtagende portal, hvortil han tilsyneladende anvendte gamle søjler, måske antikke fra 300-tallet efter Kristus.

En af Mastrozzi-familiens medlemmer var Kardinal Valentino Mastrozzi, der var født i Terni i 1729, men bosatte sig i Rom, hvor han arbejdede ved Curien. Han var blandt andet i 1759-1766 sekretær for kontoret kaldet Congregazione per il Buon Governo, som nød fremme under Pave Clemens XIII, men lukkedes i 1847 af Pave Pius IX. Kardinal Mastrozzi døde den 13. Maj 1809.

 

Litteratur om Palazzo Mastrozzi Graziosi:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 13.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione VII Regola, Parte II / a cura di Carlo Pietrangeli. - 3. edizione, 1984. ----- side 44.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 20 (før de nyeste fund).

Info.roma.it: Palazzo Mastrozzi Graziosi.

info.roma.it: Piazza di Santa Caterina della Rota.
Roma Segreta: Piazza di Santa Caterina della Rota.
RomeArtLover.it: Palazzo Mastrozzi.
Wikipedia (portugisisk tekst): Palazzo Mastrozzi.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 2.8.2020 og sidst opdateret d. 4.8.2020