ANNAS ROM GUIDE

Palazzo degli Stabilimenti Spagnoli

- Via dei Giubbonari nr. 30 -

Se ovenfor nr. 37 på Kort over den midterste del af Campo de' Fiori-Turen

 

Denne kompakte bygning, som i 1747 blev opført af Institutionen Collegio Spagnolo på det sted, hvor tidligere den lille Kirke San Martino de Panerella havde ligget, ejes stadig af Organisationen "Stabilimenti Spagnoli".

Karréen, som udgøres af en 5-etagers bygning med tagterrasse og mure i teglsten og travertin, ligger på en grund mellem Via dei Giubbonari, hvor hovedindgangen findes i nr. 30, samt sidegaderne Via dei Pompieri og Via della Pietà, med den fjerde side mod Piazza del Monte di Pietà.

Hovedfacaden med 8 fag mod Via dei Giubbonari er identisk med husets andre sider, bortset fra at man her i den anden af de 4 portbuer kan finde hovedindgangen til ejendommen. Denne, som er lidt smallere end de andre buer og flankeret af et vindue til venstre, har nr. 30, mens forretningerne har numrene 29 og 31-32.

Mod sidegaden til venstre, Via dei Pompieri, er der 8 fag vinduer på etagerne og de 4 forretninger i stueetagen har numrene 21, 22, 23 og 23A.

Mod parallelgaden Via della Pietà, til højre for nr. 23A, har de 4 portbuer i stueetagen her numrene 13-16. Facaden har ellers samme antal vinduer og samme udsmykning som de øvrige sider.

Palæets sidste side vender som nævnt ud mod Piazza del Monte di Pietà og har identisk opbygning og udsmykning. Portbuerne har her numrene 17-20.

Kilderne beretter, at man under nedrivningen af den gamle San Martinello-Kirke under denne fandt 3 marmorplader under hvilke der lå en stor mængde menneskeknogler, samt håndjern, søm og torturredskaber. Man mente da, at der kunne være tale om mennesker, som på ukendt tid havde lidt martyrdøden, og resterne blev derfor flyttet over i Kirken San Giacomo degli Spagnoli.

Det nye Palæ blev opført lettere tilbagetrukket fra Pladsen i forhold til den gamle Kirke, hvis facade vendte ud mod Piazza del Monte.

Litteratur om Palazzo degli Stabilimenti Spagnoli:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 18.
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 712.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione VII Regola, Parte I / a cura di Carlo Pietrangeli. - 3. edizione, 1980. ----- side 18.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21 (før de nyeste fund).
www.borgato.be: Se foto fra siden om Piazza del Monte di Pietà
Info.roma.it: Collegio Spagnolo al Monte di Pietà.

à
Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 25.4.2023 og sidst opdateret d. 11.10.2023