ANNAS ROM GUIDE
Ristorante Terme di Diocleziano
Foto inde fra Ristorante Terme di Diocleziano

I et af de bevarede rum fra Diocletian's Termer er der idag indrettet en spændende og god restaurant: Ristorante Terme di Diocleziano.

Foto inde fra Ristorante Terme di Diocleziano
Foto fra Ristorante Terme di Diocleziano: tagterrassen

Her kan man mellem de 1700 år gamle mure indtage sit måltid eller man kan nyde sommeraftenerne oppe på den åbne tagterrasse med kig ned på andre af de gamle mure.

Antikt murværk i gården til Ristorante Terme di Diocleziano

Restauranten er indrettet i den sydøstlige runde hjørnebygning, der er bevaret fra den store mur, som omkransede hele det enorme Termekompleks, som blev opført på Esquilin nord for Viminalhøjen under Kejser Diocletian i årene 298-306 efter Kristus.

Det er usikkert hvad den store "rotonde" har været brugt til, nogle taler om et indgangsrum til Termeanlægget idet der var døre i alle fire sider i rummet, mens andre taler om et koldtvandsbad, et vandreservoir eller et tempel i tilknytning til Termerne.

Den venstre dør i rummet (mod vest) har ført videre til et stort rektangulært rum, som har huset et af de to biblioteker, som blev flyttet op til dette anlæg fra Trajan's Forum. Bibliotekerne indeholdt bøger på græsk og latin og det andet bibliotek lå sammen med den sydvestlige runde hjørnebygning i den modsatte ende af ydermuren ovre ved Via XX Settembre på det, der idag hedder Piazza di San Bernardo efter Kirken San Bernardo, der er indrettet i den anden rotonde.

Denne sidste er endnu bedre bevaret end restaurantbygningen og vi ved derfra, at rummene ud over de 4 indgange var forsynet med lige så mange runde nicher mellem disse indgange. Heri har stået statuer af guder og prominente personer, som det kendes fra andre lignende anlæg. Og naturligvis har rummene også været dækket af stuk og prægtigt marmor og udsmykket på forskellig vis.

Udsmykningen er forsvundet i tidens løb, men væggene står for en stor del endnu og det skyldes, at rummet i tidens løb har været benyttet til forskellige formål: kornmagasin, fattiggård, fængsel, sygehus ... og altså nu restaurant.

Indgangen ligger i Via del Viminale nr. 3a og telefonnummeret er: +39 06 4872120 e +39 06 4742184. Fax +39 06 48903083. Web: http://www.termedidiocleziano.it/english.html


Fotos fra Restauranten
Fotos fra "Rotonden"
Kort over området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet ca. 9.11.2003 og sidst opdateret d. 8.12.2009