ANNAS ROM GUIDE
Villa Aldobrandini

Mere om Villa Aldobrandini: Parken:

Indgangen (se foto) til den offentlige park Villa Aldobrandini ligger i Via Mazzarino, hvor man går op ad en trappe forbi ruiner fra det 1.-3.århundrede op til et plateau over de omliggende gader, Via Mazzarino, Via Nazionale, Largo Magnanapoli og Via Panisperna.

Plateauet var oprindelig blot en del af skråningerne på Viminalhøjen i øst og Quirinalhøjen i nord, hvor parken tidligere strakte sig et pænt stykke på den anden side af Via Nazionale, der blev anlagt i slutningen af 1870'erne og herved skar sig ind igennem parkområdet.

Men det var ikke den eneste store ændring denne nye gade forårsagede i området omkring Villa Aldobrandini og Monte Magnanapoli. For at få så plan og bekvem en gade, egnet for den kørende trafik, som denne skulle føre ned til byen oppe fra højkvartererne og ikke mindst den nye hovedjernbanestation, blev der foretaget omfattende planeringer af området og hele niveauet på det nederste stykke af Via Nazionale og på Largo Magnanapoli og det nederste stykke af Via Panisperna blev meget kraftigt sænket, således at det tiloversblevne stykke af parken kom til at ligge på en lille hævet "ø" mellem de omgivende sænkede gader.

Præcis hvor meget denne sænkning har betydet, kan man se på den lille pavillon på hjørnet af Largo Magnanapoli og Via Panisperna. Her sidder i førstesals højde den indgangsdør til parken, som man oprindelig brugte (se foto). I denne lille pavillon, som blev tegnet af Carlo Lambardi omkring 1590, ophængtes den berømte antikke fresko "Nozze Aldobrandine". Men både parken og selve beboelsespalæet var spækket med kunstgenstande, malerier og statuer. En del af disse sidste kan stadig ses i parken (se foto) ligesom de fontæner, der stadig er tilbage.

Ellers består parken af slyngede grusstier (se foto) og græsplæner (se foto) samt mange forskellige slags træer og planter. Ved indgangen fra Via Mazzarino kan man se fra de grønne plæner og ned på de udgravede rester af de antikke bygninger (se foto). Fra en terrasse ud mod Via Nazionale er der en fin udsigt ud over denne gade (se foto), men den flotteste udsigt får man på terrassen over Largo Magnanapoli (se foto). Her kan man både se hele pladsen nedenunder med Via IV Novembre ud til Via Magnanapoli og kirkerne og ruinerne på venstre side af pladsen, Santi Domenico e Sisto i Via Panisperna, Santa Caterina da Siena på Largo Magnanapoli og i den tidligere klosterhave middelaldertårnet Torre delle Milizie (se foto) og derefter ruinerne af Trajan's Marked (se foto). Terrassernes kanter er hele vejen rundt dekoreret, ud mod Via Nazionale med blomsterkrukker (se foto) og ud mod Largo Magnanapoli med buster (se foto).

Mod øst afgrænses parken af beboelseshuset, som egentlig består af flere huse, som er blevet sammenbygget i tidens løb ud til Via Panisperna og Via Mazzarino. Det var på dette sted, at Villa Aldobrandini i sin tid opstod, antagelig var de første bygninger bygget ovenpå de gamle ruiner og nord og vest form dem lå så haven, køkkenhaven, vinmarker og stalde, alt hvad der dengang hørte til en "sommerhusholdning".

Da Kardinal Ippolito d'Este købte ejendommen i 1520, lod han jorden omkring bygningerne anlægge som en stor firkantet have og bagved blev der anlagt en mindre privat ("hemmelig") have.

Villaen blev herefter solgt til Kardinal Giulio Vitelli, som i løbet af en årrække opkøbte de nærliggende ejendomme og på denne måde udvidede sin grund, så han i 1575 - trods tidligere økonomiske vanskeligheder - var i stand til også at renovere bygningerne.

I 1601 overgik ejendommen til Kardinal Pietro Aldobrandini, som lod bygningerne udvide og dekorere samtidig med at han lod parken anlægge efter tidens smag med busketter og bede, eksotiske træer og planter, havegange flankeret af antikke statuer, sarkofager og marmorfragmenter, fontæner og en fiskedam. Omkring 1616 udførte Pietro Bernini og hans unge søn Gian Lorenzo 4 smukke statuer til parken, "Le Quattro Stagioni" ("De Fire årtider"). De stod her indtil 1929 og blev da flyttet til Villa Aldobrandini i Frascati, hvor de stadig står.

Ud for Via Panisperna-indgangen til palæet ligger et "nymfæum", det vil sige en monumental fontæne, der nederst består af 3 nicher omgivet af søjler og buer. De er udsmykket med antikke romerske statuer og hver især forsynet med en spinkel vandstråle. Ovenover er der en balustrade og midt på denne står der en statue af Gudinden Venus i en stor smuk niche, der nærmest ligner en lille tempelbygning, kronet af Aldobrandini-familiens våbenskjold. Foran gudinden er der endnu en fin vandstråle.

I 1929 blev der bygget en lille fontæne midt i parken. Da var hele ejendommen blevet købt af den Italienske Stat, som overlod parken til Roms Kommune, som lod den åbne for offentligheden. Et stykke af muren ud mod Via Mazzarino blev revet ned og en indgangstrappe opført mellem de antikke ruiner. Den er tegnet af Cesare Valle og består af 2 rækker trapper (se foto).


Læs kort om Villa Aldobrandini

Læs mere om Villa Aldobrandini: historien

Læs mere om Villa Aldobrandini: palæet


Fotos fra Villa Aldobrandini
Kort over Magnanapoli området med Villa Aldobrandini
Bøger og links om Villa Aldobrandini
Kort over Viminal- området
Spise og bo i området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 11.5.2004 og sidst opdateret d. 17.5.2004