ANNAS ROM GUIDE

Piazza Lovatelli

Se til venstre for nr. 130 på Kort over den midterste del af Campo de' Fiori-Turen

 

 

Denne lille plads i kvarteret Rione Sant'Angelo er nærmest et lille torv syd for Piazza Mattei og Via dei Funari, hvor Piazza Lovatelli danner en slags udvidelse af den smalle, sydfra kommende Via di Sant'Angelo in Pescheria.

Husrækken på denne gades vestside er bygget over søjlegangene til det antikke anlæg Porticus Ocataviae (Portico d'Ottavia), hvis nordvestlige hjørne lå under nutidens Palazzo Patrizi Clementi nord for Via dei Funari. Gennem disse søjlegange har der været spadseregang siden Antikken, og de er vel mundet ud i de 2 søjlerester, som ses indmuret i Palazzo Patrizi. (Nogle historikere mener dog, at søjlerne stammer fra Porticus Philippi, der lå ved siden af Porticus Octaviae og delte noget af søjlegangen med denne. Den var dog ifølge Atlante (se litt.note nedenfor) væsentlig mindre og nåede ikke helt op til Via dei Funari).

Facaden på det tilbagetrukne hus på vestsiden af Piazza Lovatelli følger den yderste af søjlegangene, der løb i 2 rækker.

På Pladsens østside står det store Palazzo Lovatelli, også kaldet Palazzo Serlupi Caetani Lovatelli, som blev rejst i 1580-1619 af Serlupi-familien. Det var Gianfilippo Serlupi, der startede byggeriet og hans navnetræk stod engang på Palæets portal ud mod Piazza Lovatelli, hvor teksten nu er ændret til "Caetani Lovatelli". Før Palæet skiftede ejere i 1744, kaldtes den lille plads: "Piazza Serlupi".

Palæet på Pladsens sydside, efter Via di Sant'Angelo in Pescheria, er en gammel bygning fra 1500-tallet, der i 1764 blev restaureret af Luigi Vanvitelli. Ifølge info.roma (se litt.note nedenfor) fordi bygningen havde statiske problemer. Ved denne lejlighed fik ejendommen tilsyneladende ny facade med murstensmønster i stuk. Huset har 3 etager og 3 fag ud mod Pladsen. Over den bageste del af bygningen knejser er stor, rektangulær overbygning i flere etager, måske på resterne af et af områdets gamle Middelaldertårne. Der er 2 fag ud mod Pladsen og kun 1 fag ud mod sidegaden.

På Pladsens vestside ligger også en ældre bygning, som man ikke har informationer om, men hele rækken af de næste huse på sydsiden af Via dei Funari og ned foran Kirken Santa Caterina dei Funari er af ældre dato, de fleste fra 1600-tallet. Mange af disse bygninger har tidligere været del af Klosteret ved Kirken Sant'Ambrogio della Massima. Bygningen her har 3 etager med 5 fag ud mod Piazza Lovatelli, men de 2 yderst mod Via dei Funari er tilmurede. Stueetagen har en række forskellige dør-, port- og vinduesåbninger: til venstre, før det første fag vinduer i muren ovenover, sidder en portbue med travertinkarm, dernæst - mellem det 1. og 2. fag vinduer ovenover - en høj hoveddør i travertinkarm og med en bred, vandret overligger, hvorover der sidder en lille reliefplade med et våbenskjold. Herefter følger - under det 2.fag og hen imod det 3. - endnu en bred, travertinindrammet portbue. Under det 3.fag sidder et vindue i bred travertinkarm, der er delt på midten i 2, et kvadratisk tilmuret vindue øverst og nedenunder et højere. Nedenunder er der et kvadratisk kældervindue i ramme. Mellem det 3. og det 4. fag sidder et højt, smalt glughul og under det 4.fag en lille, smal indgangsdør i en bred travertinramme. Lidt over døren sidder et lille, kvadratisk vindue - omtrent i højde med den øverste del af vinduet under det 3.fag. Til højre for døren sidder endnu et lille glughul, denne gang ikke så højt. Og helt ude under det 5. tilmurede fag sidder et lille, tilmuret, kvadratisk vindue i stil med de foregående. Hernede ses også - ca. 1 meter over jorden - en lille tilmuret teglstensbue. Denne meget varierede stuefacade kunne tyde på, at der er tale om en sammenbygning af flere gamle huse, som man derpå har givet en overbygning i 2 etager i en fuldstændig ensartet stil.

Første- og andensalens vinduer er rektangulære og har brede travertin- eller stukrammer. Under vinduerne løber smalle friser til etageadskillelse. Huset er i venstre side bygget helt op til sydpalæet, mens det højre hushjørne står frit mod Via dei Funari, beskyttet af en lodret række stenkvadre. Facaden er udført i teglsten. Et bred tagudhæng fuldender bygningen, som ud til Via dei Funari har 3 etager og 2 moderne, firkantede forretnings- eller garageporte i stuen. De små vinduer, som vi også fandt i den højre del af huset ud til Pladsen, er her blevet til en eksta etage med en adskillelsesfrise nedenunder - som det også ses på den højre del af facaden til Piazza Lovatelli.

 

Litteratur om Piazza Lovatelli:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 14.
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 512-513.
La Grande Guida dei Rioni di Roma. 2.edizione. Newton Compton editori, 2001.
- side 756.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione XI S.Angelo - 4. edizione riveduta e ampliata / a cura di Carlo Pietrangeli. - 1984. ------- side 84, 86.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21 (før de nyeste fund).
info.roma.it: Piazza Lovatelli, Roma.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 29.11.2015 og sidst opdateret d. 30.11.2015