ANNAS ROM GUIDE

Via Cavalletti

Se til højre for nr. 130 på Kort over den midterste del af Campo de' Fiori-Turen

 

 

Via Cavalletti er et kort gadestykke, som danner grænse mellem kvartererne Rione Campitelli og Rione Sant'Angelo. Den løber - som en forlængelse af den fra syd kommende Via della Tribuna di Campitelli - fra Piazza Campitelli og Via dei Funari mod nordøst til Via dei Delfini, hvor denne knækker ud for Vicolo Capizucchi.

Gaden, som er opkaldt efter Cavalletti-familien, hvis palæ ligger på gadens sydøstside, var tidligere en del af Via dei Delfini. Palazzo Cavalletti fylder karréen mellem Piazza Campitelli og Vicolo Capizucchi. På gadens nordvestside står mellem Via dei Funari og Via dei Delfini Palazzo Patrizi.

Palazzo Cavalletti's facade ud mod Via Cavalletti er tydelig sekundær og uharmonisk (hovedfacaden er ud mod Piazza Campitelli). I stueetagen findes først i nr.38 en høj portåbning i marmorramme, og dernæst 4 meget små, nærmest kvadratiske vinduer i brede rammer, der sidder ret højt oppe. det drejer sig måske også her om de originale vinduer. I den nordligste del af facaden findes en mindre indgangsdør.
Førstesalen har 7 vinduer, hvoraf de 4 midterste sidder tæt parvis. De har samme trappetrinsafskårne gavlfelter, der omkranser relieffer af guirlander og toppes af kraftige vandrette overliggere. Anden- og trediesalen har derimod kun 6 vinduer i enkle rammer. Ejendommen toppes her af en tagterrasse med beplantning.

Palazzo Patrizi's facade er mere statelig med en høj og elegant portal i nr.2 under en marmorbalkon med balustrade, båret af udskårne konsoller. I stueetagen er der et fag vindue i muren ud mod Via dei Funari og 3 fag op mod Via dei Delfini. Vinduerne er høje og tilgitrede under pagodeagtige overliggere. Vindueskarmene er kraftige og bæres af udskårne konsoller. Nedenunder ses små, tilgitrede kældervinduer. De 3 øvre etager under det brede tagudhæng og en tilbagetrukket overbygning har 8 fag vinduer, hvoraf enkelte i den nordlige del af bygningen er tilmurede.

Gadens forløb følger en antik bygning, nemlig den midterste af de tilbygninger til Portico d'Ottavia, som her menes at have huset et bibliotek. Bygningens nordvestmur har stået lige før Palazzo Patrizi's facade og en del af buegangene med udgang til tilbygningerne har løbet på tværs af gaden og gennem Palazzo Cavalletti's vesthjørne. Om der findes rester af disse bygninger under gaden, vides ikke, men der skulle være rester heraf i Palazzo Patrizi's kældre.

 

Litteratur om Via Cavalletti:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 14.
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 269.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione X Campitelli, Parte Prima / di Carlo Pietrangeli. - Nuova edizione aggiornata. - 1992 ------- side 34, 36.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21 (før de nyeste fund).
info.roma.it: Via Cavalletti.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 23.11.2015 og sidst opdateret d. 24.11.2015