ANNAS ROM GUIDE

Vicolo Capizucchi

Se under nr. 158 på Kort over den midterste del af Campo de' Fiori-Turen

 

 

En "vicolo" er en lille gyde, men i dette tilfælde er det nærmest en lille - og nu aflukket - passage mellem 2 nabohuse. Ydermere ligger passagen under en bue, der bærer en smal 2-fags overbygning i 2 etager.

Vicolo Capizzuchi forbinder den lille Piazza Capizucchi i Rione Campitelli med Via Cavalletti og Via dei Delfini, der mødes i gydens nordvestlige hjørne.

Vicolo Capizucchi har navn efter familien Capizucchi, der allerede fra 1400-tallet havde ejendomme i området og har givet navn til flere steder i nabolaget.

Buen over gyden kaldes Arco degli Albertoni, efter den familie som tidligere ejede de ejendomme ved Piazza Capizucchi, som Buen forbinder: Palazzo Spinola, der også kaldes Palazzo Albertoni-Spinola eller ligefrem Palazzo Albertoni-Altieri-Spinola. Det var Cavaliere Baldassarre Paluzzi Albertone, der den 30. Maj 1616 fik tilladelse til at opføre Buen.

Gyden fortsætter imidlertid mod vest efter Buen med Palazzo Paluzzi Albertoni på nordsiden og Palazzo Cavaletti på sydsiden.

Det sidstnævnte palæ har 4 fag i 3 etager, samt en tagetage, ud mod Vicolo Capizucchi. Første- og andensals vinduerne i faget nærmest Via Cavaletti er imidlertid tilmurede - og ikke eksisterende i stueetagen. Ejendommen er pudset i en lys okker farve med enkle stukrammer om vinduerne til denne side. Indgangene findes ud til hovedgaden og hovedindgangen ud mod Piazza Campitelli.

Palazzo Paluzzi Albertoni er i 3 etager og facaden er også her i en lys okker puds med stenkvadre på hushjørnet. Langs gyden har huset 3-4 fag.

På en af husmurene i Vicolo Capizucchi sidder en gammel indskriftsplade, hvor der mindes om, at gyden er offentlig ejendom og tilgængelig for alle. En påmindelse som ikke efterleves idag, hvor den i begge sider er lukket af jerngitre.

 

Litteratur om Piazza Capizucchi:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 14.
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 239.
Fedi, Cristiano: Vicolario romano : tutto quello che c'è da sapere sulle piccole "grandi" vie di Roma, - Roma : Palombi Editori, 2009.
- side 51.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione X Campitelli, Parte Prima / di Carlo Pietrangeli. - Nuova edizione aggiornata. - 1992 ------- side 38-40.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21 (før de nyeste fund).

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 21.11.2015 og sidst opdateret d. 24.11.2015