ANNAS ROM GUIDE
Piazza del Colosseo

er den store plads nedenfor Colle Oppio, hvor Colosseo ligger.

Herfra udgår flere store veje: Via dei Fori Imperiali der går ind mod centrum af Rom til Piazza Venezia, Via Labicana der går mod øst næsten til San Giovanni in Laterano, Via Claudia som deler Monte Celio og går ned til Piazza di Porta Metronia og Via di San Gregorio, som skiller Monte Palatino og Monte Celio og går ned til Piazza di Porta Capena.

På pladsen ligger seværdighederne Colosseum, Konstantin-Buen og den nu forsvundne Meta Sudans.

På pladsen ligger også en metro-station "Stazione di Colosseo".

Pladsen har navn efter Anfiteatro Flavio, Det Flaviske Amfiteater, bedre kendt som Colosseo/Colosseum, et tilnavn af uklar oprindelse, måske efter en kolossal statue af Kejser Nero i skikkelse af solen, 30 meter høj, som stod her omtrent hvor indgangen til metro-stationen er idag. Eller efter selve det enorme amfiteater, eller måske efter dette sted, der i antikken hed Collis Isei efter et Isis-TempelColle Oppio, som gav navnet "Iseo" til hele området.

Pladsen dækker det område, hvor der på Nero's tid var en kunstig sø foran hans pragtpalads Domus AureaColle Oppio. Efter Nero's død blev paladset revet ned og resterne og søen fyldt op og brugt som byggegrund for Roms største amfiteater bestilt af Kejser Vespasian i år 72 efter Kristus.

Pladsen er fornyligt blevet restaureret og man kan se, hvor Nero's kolossalstatue har stået, samt placeringen af Meta Sudans, en kegleformet fontæne der blev fjernet i 1936 for at udvide trafikmulighederne, den var da kun en ruin, opsat af Kejser Titus og repareret under Constantin. Den kaldtes også "Torre di Virgilio" efter en gammel legende.

På pladsen har der i tidens løb stået flere kirker, som nu er forsvundne: Santi Abdon e Sennen stod omtrent hvor Via dei Fori Imperiali munder ud på pladsen, kirken forsvandt i 1700-tallet. San Giacomo al Colosseo stod mellem Via di San Giovanni in Laterano og Via dei Santi Quattro, den blev nedrevet i 1815 efter at være degraderet til hølade. På stedet ligger der nu en restaurant. San Salvatore de Rota lå i nærheden af Meta Sudans.

Fotos fra Colosseo
Bøger/links om Piazza del Colosseo
Ordliste
Hovedside
Kort over Celio-området
Kort over Oppio-området
Tilbage til Celio-byturen
Tilbage til Oppio-byturen
Andre turforslag
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er sidst opdateret d.14.4.2003