ANNAS ROM GUIDE
Roseto di Roma

er en smuk park fuld af rosenbuske på Aventin, hvor højen skråner ned mod Circo Massimo. Indgangen er i Via di Valle Murcia og der er gratis adgang til parken hver dag om sommeren (til slutningen af juni måned) mellem kl.8 til 19.30.

Rosenhaven afgrænses af vejene Via del Circo Massimo og Clivo dei Publicii og dækker et område på ca.10.000 kvadratmeter på begge sider af Via di Valle Murcia.

Parken er beplantet med mange slags (1.200) velduftende og smuktblomstrende roser og som en nyhed er der i juni 2003 åbnet en særlig dufthave for svagtsynede, som her kan deltage i guidede ture og få informationer i Brailleskrift. (Pladsbestilling til guidede ture kan ordnes på telf.: 06-5746810).

Det sted, hvor Rosenhaven ligger idag, har siden Antikken været viet til blomster. Her lå nemlig allerede i det 3.århundrede før Kristus et tempel for Gudinden Flora og festdagene for Gudinden, de såkaldte "Floralia", afholdtes hvert forår i det nedenforliggende Circus Maximus.

Senere omdannedes området til enge og vingårde, indtil det i 1645 blev overtaget af byens jødiske beboere, der kaldte det Orto degli Ebrei ("Jødernes urtehave") og benyttede en lille del som kirkegård.

I 1934 besluttede Roms Kommune at udlægge området til offentligt grønt område og den jødiske kirkegård, som nu havde ligget her i næsten 300 år, blev flyttet ud på den store kirkegård Campo Verano og de nye gader Via del Circo Massimo og Via di Valle Murcia blev anlagt på en del af Orto degli Ebrei's grund. Mange af de gamle, høje cypresser i nutidens Rosenhave stammer fra den tidligere kirkegård.

I en række år lå området uplejet hen, men i 1950 ønskede Roms Kommune at flytte den tidligere rosenhave på Colle Oppio, der var blevet ødelagt under Anden Verdenskrig, herover og den jødiske menighed accepterede dette mod at der opsattes en stele til minde om den gamle kirkegård. Derfor står der idag 2 steler ved indgangene til de 2 dele af parken. På stelerne er der indgraveret de 10 bud. Og landskabsarkitekten lod stiernes mønster gengive "Menorah'en", den jødiske syvarmede lysestage, som det kan ses af billedet nedenunder.

Rosenhaven består af 2 dele, den største, der ligger øst for Via di Valle Murcia, har en stor samling af forskellige roser: botaniske roser, gamle roser og nye sorter. Mens den mindre, der ligger vest for gaden, huser komitéen for den internationale præmieuddeling "Premio Roma", som finder sted hvert år i maj måned. Også Danmark har flere gange deltaget her og hjemtaget præmier for nye rosensorter.

Foto fra Roseto di Roma stierne gengiver den jødiske syvarmede lysestage

- Læs mere om: Rosenhavens historie, Rosensamlingen og "Premio Roma" -

Litteratur om Roseto di Roma:
C'è una Roma che non sai. (I tesori di Airplane). Bologna, Airplane, 2006.
- side 174f.
Rome Art Lover: Days of peace: In the Rose-garden of Rome.
Pjece fra Comune di Roma: Il Roseto Comunale di Roma.. Redazione: Patrizia Montagna, Salvatore Ianni, Antonello Santelli. Roma, Assessorato alle politiche ambientali e agricole, Dipartimento X, 200?.

Fotos fra Rosenhaven
Kort over området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 16.8.2000 og sidst opdateret d. 28.5.2007